Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Питання повернення коштів платниками податків, при помилковій або надмірній сплаті в бюджет

Вівторок, 26 березня 2013 11:24

 

Якщо платник податку помилково або надмірно сплатив кошти в бюджет, він може повернути сплачену суму. 

Також за рахунок цих коштів платник може погасити грошове зобов'язання (податкового боргу) за іншими платежами.

Відповідно до п. 43.3 Податкового кодексу України (далі - НКУ) для повернення помилково та/або надмірно сплачених сум грошового зобов'язання платнику податків необхідно подати відповідну заяву. Заява складається в довільній формі і подається платником до органу ДПС за місцем реєстрації протягом 1095 днів з дня виникнення такої переплати. У заяві платник податків обов'язково вказує напрямок перерахування коштів, які повертаються, наприклад, на поточний рахунок платника податків в банку; на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) за іншими платежами; повернення готівкою за чеком в разі відсутності у платника рахунку в банку.

В той же час заява не подається для повернення зайво утриманого (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО). Суми ПДФО розраховуються органом ДПС на підставі поданої платником податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загального річного оподатковуваного доходу платника податку.

За платежами, належним державного бюджету, орган ДПС готує висновок про повернення сум коштів з відповідного бюджету. Висновок подається для виконання відповідному територіальному органу, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. На підставі отриманого висновку органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом 5 робочих днів здійснюється повернення помилково сплачених грошових зобов'язань платників податків.

Нагадаємо, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платнику податків у відповідності зі ст. 43 НКУ і ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

У разі наявності у платника податкового боргу повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов'язання проводиться тільки після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п. 43.2 НКУ).

Разом з тим від себе нагадаємо, що відповідно до п. 87.1 НКУ одним з джерел сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з відповідного платежу є надміру сплачені суми такого платежу. При цьому для їх обліку подання відповідної заяви не потрібно.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%