Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відсутність реєстрації ПН в ЕРНН позбавляє покупця права на ПК назавжди.

Четвер, 28 березня 2013 10:55

 

Лист ДПСУ від 03.12.2012 р. №10373/0/71-12/15-3117

Свого часу, коли Податковим кодексом була введена реєстрація податкових накладних в ЄРПН, ДПА в Київській області в Листі від 14.10.2011 р. №8824/8/23-409/637 торкнулася кілька питань, що потребували роз'яснень, зокрема:

1) втрачає взагалі платник ПДВ - покупець право на формування податкового кредиту за податковими накладними, зареєстрованим в ЄРПН з порушенням строків їх реєстрації та/або взагалі не зареєстрованим?

2) чи має право платник ПДВ - покупець на формування податкового кредиту за податковими накладними, заповненими з порушенням порядку та/або порядку реєстрації в ЄРПН, шляхом подання уточнюючого розрахунку за відповідний звітний період? За який податковий (звітний) період повинна бути подана така заява-скарга на постачальника?

З такими запитаннями ДПА в Київський області звернулася в ДПА України, яка Листом від 17.11.2011 р. № 6451/7/15-3117-10 відповіла, що

1) податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН у встановлені терміни, дає право на включення зазначених у ній сум ПДВ до складу ПК покупця:

- В тому податковому періоді, в якому відбулася перша з подій, визначених п. 198.2 ст. 198 ПКУ, - в разі отримання її в такому податковому періоді;

- В тому податковому періоді, в якому податкова накладна була отримана покупцем, з урахуванням того, що зазначене право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з періоду виписки такої податкової накладної, - у разі одержання її із запізненням в інших податкових періодах;

2) заяву зі скаргою на постачальника подається тільки з податковою декларацією за той звітний період, в якому платник включив суму податку до складу ПК.

Отже, згідно з Листом ДПАУ №6451/7/15-3117-10, покупець мав право подати скаргу на постачальника з приводу нереєстрації податкової накладної не в періоді виписки такої ПН, а в періоді, коли цей покупець її отримав і включає до складу податкового кредиту .

 

Але тепер позиція ДПС змінилася. Листом від 03.12.2012 р. №10373/0/71-12/15-3117 ДПСУ відкликала наведений вище Лист №6451/7/15-3117-10 і рекомендувала використовувати замість відкликаного листа уніфіковані питання-відповіді з Єдиної бази податкових знань ( далі - ЄБПЗ), а також узагальнюючі податкові консультації, затверджені наказами ДПСУ.

Уніфіковані питання-відповіді з ЄБПЗ стверджують наступне:

1) на запитання від 19.11.2012 р. «Чи підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкова накладна та розрахунок коригування до неї, які повинні були бути зареєстровані в такому реєстрі, але по закінченні 15-денного терміну так і не були зареєстровані?»

Надається відповідь:

- По закінченні 15 календарних днів за датою виписки податкової накладної платник податку втрачає можливість реєстрації в ЄРПН не тільки такої податкової накладної, але й будь-яких розрахунків коригування до неї. Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до ПК. Також не надасть право покупцеві на внесення змін до НК і розрахунок коригування до такої податкової накладної, але це не буде звільняти продавця від необхідності збільшення своїх, АЛЕ в разі перегляду цін з такої поставки;

2) на запитання від 23.08.2012 р. «До податкової декларації з ПДВ, якого звітного періоду платник податку - покупець товарів/послуг повинен подати заяву зі скаргою на постачальника у разі отримання податкової накладної, не зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, у місяці , наступному за місяцем її виписки? »

Надається відповідь:

- У разі порушення платником податку - продавцем порядку реєстрації податкової накладної в ЄРПН платник податку - покупець має право додати заяву зі скаргою на постачальника до податкової декларації за звітний податковий період, у якому складена така податкова накладна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%