Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Страхова компанія оплачує послуги сервісу з ремонту авто з урахуванням ПДВ

Понеділок, 01 квітня 2013 10:49

 

Лист ДПСУ  від 25.01.2013р. №406/Л/15-3114

У коментованому листі ДПСУ відзначає, що згідно з пп. 196.1.3 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Оскільки страхові компанії здійснюють операції, що не є об'єктом оподаткування, податок на додану вартість ними не нараховується та не сплачується.

Проте, як показує практика, не все так просто у тих, хто отримує таке страхове відшкодування - безпосередньо сам потерпілий чи особа (юридична особа - підприємець), яка надає послуги з відновлення, ремонту пошкодженої речі.

Наведемо приклад, який найбільш близький автовласникам - ремонт ТЗ після ДТП.

У цьому випадку, гроші страховою компанією можуть сплачуватись як потерпілій стороні, так і безпосередньо автосервісу, який надаватиме послуги по відновленню авто.

Якщо і потерпіла сторона і автосервіс - не платники ПДВ, то проблем не виникає.

А якщо потерпіла сторона та/або автосервіс є платниками ПДВ - виникає ряд проблем.

ДПСУ вказує на те, що ПЗ з ПДВ виникають у платника ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів чи послуг (товарно-матеріальних цінностей і послуг по ремонту, заміщенню, відтворенню застрахованого об'єкта), оскільки такі операції є об'єктом оподаткування ПДВ. Тож в ситуації, коли потерпілий та автосервіс є платниками ПДВ та кошти від страхової компанії переховуються власнику авто, проблем з ПДВ щодо послуг по ремонту авто не буде - там буде й ПЗ, і ПК.

У разі якщо страхові суми не перераховуються безпосередньо потерпілим, а спрямовуються на придбання у платника ПДВ послуг по ремонту, заміщенню, відтворенню застрахованого об'єкта чи товарно-матеріальних цінностей, які мають бути використані в процесі його ремонту (запчастини та інші витратні матеріали тощо), то розрахунок суми виплати та таке придбання здійснюються з урахуванням сум ПДВ.

В цій же ситуації, якщо автосервіс є платником ПДВ, і прийнято рішення направити оплату на рахунок автосервісу, останньому слід виставити рахунок на оплату з урахуванням ПДВ. І страхова компанія, виходячи з роз’яснення ДПСУ, має оплатити рахунок з урахуванням сум ПДВ, які включені в ціну послуги.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%