Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НКЦПФР схвалила компенсаційний механізм захисту інтересів інвесторів на фондовому ринку

Середа, 04 червня 2014 09:54

Розроблено документ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, маючи намір удосконалення системи захисту прав інвесторів та підвищення рівня привабливості фондового ринку для залучення нових інвестицій, а також з метою приведення українського законодавства у відповідність до вимог законодавства ЄС (Європейського Союзу), зокрема, Директиви 97/9/ЄС «Про схеми компенсації інвесторам», розробила документ, яким передбачено створення компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів. Про це йдеться у повідомленні НКЦПФР.

Додамо, що новоутворена система гарантування інвестицій складається з двох складових, участь у яких є добровільною. Зокрема, це створення та функціонування Фонду гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку, завданням якого є здійснення компенсаційних виплат за рахунок коштів фонду інвесторам, що втратили інвестиції, чи укладення договорів про солідарне виконання зобов’язань, згідно з якими учасники повинні відповідати за зобов’язаннями кожної сторони даного договору перед інвесторами, що втратили інвестиції внаслідок настання їх недоступності.

Максим Лібанов, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР, зауважив: «Комісія вже багато років працює над проблемою законодавчого врегулювання питання запровадження компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів на фондовому ринку України. Перш за все, необхідність запровадження зазначеного механізму, який би передбачав здійснення компенсаційних виплат інвесторам-фізичним особам, що втратили інвестиції на фондовому ринку, сприятиме, насамперед, зростанню рівня довіри населення до здійснення інвестицій через інструменти фондового  ринку та створенню умов для подальшого сталого розвитку ринку цінних паперів. Відповідно такий крок є реалізацією зобов‘язань України щодо приведення національного законодавства у відповідність до законодавства ЄС».

За словами М. Лібанова, у країнах ЄС та більшості інших країн світу, в яких стоїть завдання вирішити питання щодо захисту інвесторів, існують програми компенсації інвесторам. Основною метою таких схем є захист коштів та фінансових інструментів інвесторів на випадок, якщо неплатоспроможність або дефолт інвестиційної компанії призведуть до неможливості повернення інвестиційною компанією таких коштів інвесторам. Так, вимоги директиви ЄС передбачають, що кожна держава-член ЄС має забезпечити, щоб на її території були впроваджені і офіційно визнані одна або більше схем компенсації для інвесторів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%