Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міндоходів пропонує посилити відповідальність продавців алкоголю

Середа, 02 липня 2014 14:16

Запропоновано ряд поправок до законів

Міндоходів передано до Мінфіну пропозиції поправок до законів, які допоможуть у боротьбі з незаконним обігом алкогольної продукції. Про це повідомляє прес-служба Міндоходів.

До Податкового кодексу необхідно внести пункт 20 до статті 230, яким пропонується контролювати перевезення спирту, спиртового дистиляту, біоетанолу.

«Ця сировина, на нашу думку, має транспортуватися автотранспортними засобами, які в обов'язковому порядку мають пройти сертифікацію і бути включені до єдиного реєстру «Автомобільних перевізників спирту», бути обладнані GPS-маяками з зареєстрованими IMEI кодами у єдиному реєстрі «Автомобільних перевізників спирту», - пояснив заступник Міністра доходів і зборів Володимир Хоменко.

Також Міндоходів пропонує посилити адміністративну відповідальність за торгівлю нелегальним алкоголем. Зокрема, в Адміністративному кодексі за зберігання або транспортування алкогольних та тютюнових виробів податківці пропонують штрафувати або відправляти на громадські роботи - за рішенням суду.

«Оскільки звичайні штрафи, як показує досвід, абсолютно неефективні, за повторне порушення ми пропонуємо карати виправними роботами до двох місяців, - розповів Хоменко. - Те саме покарання (виправні роботи) - пропонуємо за виготовлення і продаж фальсифікованих цигарок і алкоголю, а також - за незаконне зберігання акцизних марок».

У Кримінальному кодексі, вважає заступник Міністра доходів і зборів, необхідно уточнити формулювання у статті 204. На думку Володимира Хоменка, у Кодексі має бути прописана відповідність стандартам. У нинішньому варіанті йдеться про «...незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів...», з поправками у частині 1 статті 204 має формулюватися так: «...підакцизних товарів, що не відповідають вимогам встановлених державних стандартів України, стандартів країни-виробника, у тому числі незаконно переміщених через митний контроль України з метою збуту...»

Також у частині 2 статті 204 за незаконне виготовлення підакцизних товарів з використанням підпільних цехів або незаконно завезеної сировини податківці рекомендують карати не штрафами, а позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Такі зміни до законодавства, вважає Володимир Хоменко, допоможуть зробити ринок алкоголю і тютюну максимально прозорим.

Сьогодні усі пропозиції про поправки знаходяться на розгляді в Міністерстві фінансів України.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%