Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НКЦПФР затвердила принципи корпоративного управління

Четвер, 24 липня 2014 16:05

Відбулось засідання регулятора

Прес-служба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на засіданні регулятора, що відбулося 22 липня 2014 р., прийняла рішення «Про затвердження Принципів корпоративного управління», пише прес-служба відомства.

Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка розповіла про ключові напрацювання Комісії у цьому векторі: «Перш за все, документ був розроблений з метою поступового наближення українського законодавства до правил та рекомендацій Європейського Союзу та враховує Принципи корпоративного управління ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку). Так, дані принципи мають рекомендаційний характер, і їх застосування є абсолютно добровільним. Зокрема, компанії самостійно можуть визначити, які норми доцільно використовувати на практиці з можливістю внесення їх у свої внутрішні документи. Адже цей документ містить важливі рекомендації щодо якісного та прозорого управління товариством, дотримання яких має допомагати підвищити їх інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність».

Додамо, що у світовій практиці немає єдиної моделі корпоративного управління, існують лише загальноприйняті міжнародні стандарти, які з урахуванням наших національних особливостей і лягли в основу розробленого регулятором кодексу. Ключовим завданням Комісії було і залишається наближення вітчизняних стандартів корпоративного управління до світових, а також визначення місця, ролі та пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління у системі економічних відносин в країні та за її межами.

Алла Папаіка резюмувала: «Ми сподіваємося, що впровадження документа сприятиме удосконаленню практики корпоративного управління в Україні, а також побудові ефективних орієнтирів у взаємовідносинах з інвесторами, менеджерами, працівниками і державою в цілому».

Нагадаємо, що базові принципи корпоративного управління були розроблені регулятором ще у 2003 році; нову редакцію було актуалізовано з урахуванням нинішніх реалій фондового ринку.

Зазначимо, що на цьому етапі Комісія не зупиняє свою роботу у напрямку удосконалення корпоративного законодавства, тому і надалі буде переглядати документ та вносити необхідні корективи.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%