Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мін'юст хоче реформувати законодавство у сфері електронних послуг

Субота, 13 квітня 2013 10:04

Підписано відповідний наказ

Міністерство юстиції пропонує реформувати законодавство у сфері використання інфраструктури відкритих ключів та надання електронних довірчих послуг.  Про це повідомляє прес-служба Мінюсту.

Відповідний наказ, який затверджує Концепцію реформування, підписано Міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

За допомогою реформ, передбачається створення умов для визнання юридичного статусу електронних документів, засвідчених електронним цифровим підписом, а також інтеграції України у світовий електронний інформаційний простір.

На сьогодні подальший розвиток у цій сфері гальмується відсутністю правових засад для використання всіх можливостей інфраструктури відкритих ключів для розбудови та ефективного функціонування електронних довірчих послуг, у тому числі, адміністративних послуг в електронному вигляді, електронного нотаріату, електронних закупівель, електронного документообігу, електронного архіву, електронного судочинства. При цьому, інфраструктура відкритих ключів та електронний цифровий підпис є базовими елементами для побудови в Україні надійної та ефективно функціонуючої системи електронного документообігу.

Запропонована Мін‘юстом Концепція передбачає введення нових термінів: «удосконалений електронний підпис», «кваліфікований електронний підпис», «електронний штамп», «кваліфікований сертифікат ключа», «кваліфікований суб’єкт надання електронних довірчих послуг». Це дозволить наблизити розбудовану в Україні інфраструктуру відкритих ключів до її міжнародних аналогів.

Передбачається розширити перелік та диференціацію послуг, що надаються з використанням удосконаленого електронного підпису, ввести поняття електронних довірчих послуг, до складу яких входять послуги в електронній формі зі створення, перевірки, засвідчення справжності удосконалених електронних підписів, електронних позначок часу, послуг доставки електронних повідомлень, автентифікації веб-сайтів, а також послуг зі створення та обслуговування сертифікатів ключів для удосконалених електронних підписів тощо.

Відповідно до Концепції, процес реформування інфраструктури відкритих ключів та надання послуг кваліфікованих електронних довірчих послуг в Україні триватиме до 5 років.

У результаті, в Україні будуть створені умови для використання всіх можливостей інфраструктури відкритих ключів, її стандартизації та розбудови електронних довірчих послуг для здійснення ефективного електронного урядування. У тому числі – для надання адміністративних послуг в електронному вигляді, запровадження електронного нотаріату, масове використання електронного документообігу, подальший інтенсивний розвиток електронного судочинства, електронних закупівель, електронного архіву тощо.

Крім того, планується, що в Україні будуть створені умови для визнання іноземних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів та кваліфікованого електронного підпису, що забезпечить активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%