Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Оціночну вартість нерухомості придумали для розселення жителів хрущовок?

Вівторок, 14 травня 2013 13:38

 

Українцям доведеться щорічно звертатися в оціночні компанії

Як повідомляє прес-служба Відкритого клубу незалежних оцінювачів (ВІКНО), всіх українців, що мають майно на території країни, хочуть зобов'язати один раз на рік звертатися до оціночних компаній для отримання відповідних послуг. За даними клубу, про це йдеться у проекті Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші».

«Можна згадати досвід 2012 р., коли була зроблена перша спроба введення даної схеми і вартість послуг з оцінки протягом одного дня злетіла на порядок! Тоді мінімальна сума оцінки для оподаткування при продажу квартири перевищила величину середньої зарплати в Україні. До того ж відомі випадки, коли за оцінку будинку в Києві нові податкові оцінювачі запросили 40 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

Крім іншого, оподатковувана база оцінки, яку так активно намагаються впровадити, називається «оціночна вартість». Ніякого відношення до ринкової вартості дана величина не має. Різниця між цими двома видами вартості полягає в тому, що при визначенні «ринкової» вартості оцінювач орієнтується на вартість продажу аналогічних об'єктів у тій місцевості, в якій знаходиться об'єкт оцінювання. При визначенні «оціночної» вартості жодні ринкові чинники не враховуються, а оцінка проводиться на підставі коефіцієнтів і вартостей, затверджених відповідним органом.

«Швидше за все, такі вартості й коефіцієнти будуть братися виходячи з того, скільки грошей необхідно зібрати з платників податків: потрібно поменше - зроблять маленькі коефіцієнти (наприклад, перед виборами), коли знадобиться поповнити бюджет (а в Україні це треба завжди) - збільшать коефіцієнти» , - повідомляє прес-служба.

За даними прес-центру, ніким не контрольоване, крім чиновників, встановлення «потрібної» величини бази оподаткування для нерухомості дозволить швидко розселити хрущовки в центральній частині Києва та інших великих міст, які так заважають «великому бізнесу». Для цього достатньо буде просто встановити «оціночну» вартість 1 кв. метра на рівні, наприклад, $1 млн. Жителі цих хрущовок миттєво стануть «багатіями», і доведеться їм платити податки зі своїх багатомільйонних квартир. Нескладно передбачити, що заплатити податок, наприклад, з 1-кімнатної квартири, оціночна вартість якої буде на рівні $32 млн, навряд чи хтось із мешканців зможе. Отже, при першій вимозі податкових органів виплатити такі податки мешканці краще віддадуть свої квартири безкоштовно, аби позбутися такого баласту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%