Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін пропонує посилити дисципліну бюджетного процесу

П'ятниця, 31 липня 2015 11:38

Міністерство фінансів розробило проект Закону, що пропонує посилити бюджетну дисципліну та запровадити бюджетні правила щодо внесення змін до закону про Державний бюджет. Про це пише прес-служба Мінфіну.

Міністерство фінансів України активно працює над оздоровленням системи державних фінансів та зменшенням боргового навантаження на країну, зокрема, за рахунок зменшення дефіциту державного бюджету. З цією метою Міністерство фінансів працює над забезпеченням послідовності та передбачуваності бюджетної політики.

Зокрема, розроблений Міністерством проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетних правил про внесення змін до бюджету)» підготовлено з метою визначення чітких правил внесення змін до закону про державний бюджет протягом бюджетного періоду. Застосування цих правил забезпечить сталість річного бюджету, знизить ризик впливу політичних процесів на державний бюджет, посилить  відповідальність учасників бюджетного процесу за прийняті рішення та за управління бюджетними коштами.

Проект закону передбачає встановлення переліку умов, за яких можуть бути внесені зміни до Закону про державний бюджет України. За пропозицією Міністерства фінансів такими умовами, серед іншого, є:

- відхилення оцінки прогнозних макроекономічних показників від прогнозу, врахованого при складанні Закону про державний бюджет;

- значне (більше 15%) відхилення від плану фактичних надходжень чи видатків бюджету за результатами трьох кварталів року;

- перевищення очікуваного обсягу витрат на обслуговування державного боргу від планових показників

Також проект закону пропонує, аби необхідною умовою для внесення на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань бюджету проекту змін до державного бюджету була наявність позитивного висновку Кабінету Міністрів України щодо доцільності та/або можливості прийняття закону, ініційованого іншими суб’єктами законодавчої ініціативи.

Окрім того, проект закону пропонує надати Кабінету Міністрів виключне право на внесення змін до Закону про державний бюджет України, якщо такі зміни передбачають зміну граничного обсягу дефіциту державного бюджету, граничного обсягу державного боргу і гарантованого державою боргу та граничного обсягу надання державних гарантій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%