Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З 1 вересня набуває чинності закон про зменшення податкового тиску на платників податків

Вівторок, 01 вересня 2015 09:41

Відсьогодні вступає в силу Закон № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків», який був зареєстрований від 17 липня 2015 року. Текст даного закону було опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур'єр» 26 серпня 2015 року, пише РБК-Україна.

Серед ключових новацій, які вводить Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» наступні:

по-перше, він надає право Міністерству фінансів України здійснювати узагальнення податкових консультацій, що сприятиме уникненню корупційних схем;

по-друге, забороняє контролюючим та іншим органам використовувати акт перевірки в якості підстави для висновків відносно взаємовідносин з його контрагентами, в тому числі опрацьовувати в інформаційних базах контролюючих органів, у разі якщо податкове повідомлення-рішення не прийнято за результатами складання акта перевірки.

Вказаним законом, зокрема, уточнено умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок. Передбачено, що за наявності письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

Окрім того, з 1 вересня податкові декларації поштою треба надсилати на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного ПКУ - до цього часу декларації надсилались за 10 днів до закінчення граничного строку.

Також суттєвою є поправка в пункті 14.1 статті 14, підпункті 14.1.138, якою підвищено вартісну межу для основних засобів з 2500 до 6000 грн.

Таким чином, за словами ініціаторів закону: «Скасування заборони прийняття контролюючими органами податкового повідомлення-рішення у разі наявності кримінального провадження з урахуванням пункту 56.22 статті 56 Податкового кодексу України, призведе до можливості платника податків оскаржувати рішення контролюючого органу та надасть йому право негайного доступу до суду адміністративної юрисдикції. Також, зазначена норма не буде забороняти притягнення до кримінальної відповідальності осіб щодо ухилення від сплати податків, якщо повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення буде базуватись на доказах, які ґрунтуються не тільки на підставі рішення контролюючого органу».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%