Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У разі тимчасового припинення діяльності звітність продовжуємо подавати

Понеділок, 27 травня 2013 15:45

 

Які звіти до податкових, пенсійних та статистичних органів слід продовжувати подавати, якщо діяльність підприємства тимчасово припинена?

Згідно з п. 49.2 ПКУ, платник податків зобов'язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи здійснює такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток, то воно зобов'язане надати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства, затверджену Наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213. Змінами, внесеними до ПКУ Законом України від 05.07.2012 р. №5083-VI, встановлено, що декларація з податку на прибуток подається за підсумками року. Винятком є випадки:

1) коли платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу не отримав прибуток або отримав збиток. Тоді він має право подати декларацію за І квартал і не сплачувати авансові внески за березень-грудень, а також подавати податкові декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік;

2) коли платник податку за підсумками 2012 року не отримав прибутку або отримав збиток, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток. Тоді він авансові внески не сплачує та подає податкові декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік.

Якщо підприємство є платником податку на додану вартість, то воно зобов'язане подати Податкову декларацію з ПДВ, затверджену Наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492. Разом з декларацією з ПДВ підприємство повинне щомісячно у строки, передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у тому числі, якщо для підприємства встановлено звітний період - квартал, подати до органу ДПС копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді (п. 201.15 ПКУ). ДПСУ в листі від 13.12.2012 р. №7082/0/61-12/18-8515 зазначає, що оскільки Кодексом та нормативно-правовими актами не передбачено подання копій реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді в залежності від стану господарської діяльності платника податку та за наявності або відсутності податкових зобов'язань та податкового кредиту у відповідному звітному періоді, то платник податку зобов'язаний до податкової декларації з ПДВ, яка подається до органу ДПС з прочерками, додавати копії реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді за відповідний період.

Відповідно до п. 2.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020, податковий розрахунок за формою №1ДФ подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду. Водночас, згідно з пп. «Б» п. 176.2 ПКУ, податковий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Таким чином, якщо на підприємстві в результаті тимчасового призупинення діяльності дохід найманим працівникам не нараховувався і не виплачувався, то податковий розрахунок за формою 1ДФ подавати не потрібно.

Що стосується подання до органів податкової служби декларацій з інших податків, платником яких є підприємство, то вони також повинні бути представлені (п. 49.2 ПКУ). Крім того, якщо рядки декларації, при заповненні яких слід подавати додатки, не заповнюються, дані програми подавати не потрібно - відповідна консультація міститься в Єдиній базі податкових знань.

Згідно з ч. 3 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI страхувальниками є платники єдиного внеску, зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 4 цього Закону, а саме підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у тому числі їх філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, за умови, що вони використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Таким чином, якщо підприємство тимчасово припинило діяльність, і в зв'язку з цим не використовує працю фізичних осіб, то воно не має статусу страхувальника і, отже, не зобов'язана подавати звітність до органів Пенсійного фонду. Процедура реєстрації в VBet https://novafabryka.org/reyestraciya.html з мобільного телефону виглядає так само, як і аналогічна процедура на основному сайті. Гравцю потрібно вказати свій mail, номер мобільного телефону, вигадати пароль.

Що стосується подання фінансової звітності до органів статистики, то Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419, не містить будь-яких винятків залежно від того, здійснювалася підприємством у звітному періоді діяльність чи ні. Тобто підприємство зобов'язане подавати до органів статистики фінансову звітність у загальному порядку у встановлені терміни.

Крім того, згідно з п. 46.2 ПКУ, платники податку на прибуток зобов'язані подавати до органів ДПС разом з відповідною податковою декларацією квартальну та річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Малі підприємства подають разом із річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%