Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

КМУ затвердив ряд законопроектів, що спрощують реструктуризацію валютних кредитів

Середа, 25 листопада 2015 14:58

Кабінет Міністрів України затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян та підприємств, які брали кредити у валюті, включаючи проект Закону «Про фінансову реструктуризацію» та «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)», що були розроблені Міністерством фінансів спільно з Національним банком України та Незалежною Асоціацією Банків України. Про це пише прес-служба Мінфіну.

«Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами», - зазначила з цього приводу Наталія Яресько.

Кількість родин, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, складає приблизно 37 000 на загальну суму понад 20 млрд. грн. При цьому ухвалений законопроект не несе загроз для банківської системи: його погоджено з 19 найбільшими банками України, що володіють 75% активів у банківській системі.

Ще один проект Закону, презентований на засіданні Кабінету Міністрів, - ПЗУ «Про фінансову реструктуризацію», - було підготовлено з метою вирішити проблему надмірного боргового навантаження для життєздатних підприємств, і за рахунок цього – повернути їх до економічної активності, а також забезпечити пожвавлення банківського кредитування.

«Підхід, закладений в законопроекті, дасть можливість підприємствам, які мають ефективну і потенційно успішну бізнес-модель, вирішити проблему платоспроможності, уникнути ризику банкрутства, і таким чином – повернутися до зростання», - зазначила з цього приводу Наталія Яресько.

Водночас, розроблений закон не є механізмом уникнення від сплати за кредитами. З метою уникнення зловживань або маніпулювання процесом фінансової реструктуризації пов’язані особи підприємства-боржника будуть позбавлені можливості впливу на процес. Нежиттєздатні підприємства також не зможуть ним скористатися.

Наступного тижня пакет законопроектів буде подано на розгляд та обговорення до Верховної Ради України.

7

8

9

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%