Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна поступово переходить з ГОСТів до ЄМТР

Четвер, 14 січня 2016 09:28

 Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів про різницю ГОСТів та європейської моделі технічного регулювання (ЄМТР), і поступовий перехід до останньої, передає УНН з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку.

Кабінет Міністрів на засіданні 13 січня ухвалила фінальний пакет документів, необхідних для завершення першого етапу реформи системи технічного регулювання. Головним завданням першого етапу було законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти і процедури. Завдання нового етапу реформи - зняти зайві бар'єри для доступу українських промислових товарів на ринки ЄС.

"Європейська система ідеологічно відрізняється від пострадянської. Стара система базувалася на обов'язкових стандартах, ГОСТах, що регулюють абсолютно всі характеристики товару або послуги. Відповідно, дотримання цих ГОСТів контролювалося шляхом аналізу окремих одиниць товару, які надавали самі виробники. Звичайно, такий підхід не давав гарантію, що решта одиниць товару з цієї партії також відповідають ГОСТу ", - розповів М.Нефьодов.

Європейська система, навпаки, надає більше свободи виробнику - він повинен дотримуватися тільки загальні вимоги безпеки (саме вони і закріплені в технічних регламентах), а характеристики товару виробник може вибирати на свій розсуд. При цьому контроль за безпекою товарів в європейській системі здійснюється через ринковий нагляд.

"Це схоже на метод" таємного покупця "- проводиться контрольна закупівля товару в торговельній мережі, і якщо товар не відповідає вимогам безпеки - з продажу вилучається вся партія. Такий спосіб контролю більш ефективний, що підтверджено багаторічним успішним досвідом США та країн ЄС", - додав заступник міністра.

Крім затвердження низки технічних регламентів, перший етап реформи системи технічного регулювання містив скасування обов'язкового використання ГОСТів. У 2015 році було скасовано дію більше 15 тис. 773 ГОСТів, розроблених до 1992 року. Цей крок звільняє підприємницьку ініціативу і сприяє розвитку конкуренції, а отже створення нових, інноваційних продуктів і послуг.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%