Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінансова відповідальність за ухилення від сплати податків більш сувора, ніж кримінальна

Середа, 12 червня 2013 14:06

 

Лист Держкомпідприємництва від 25.04.2013 р. №3630/0/20-13

Держпідприємництво відзначило, що за порушення законів з питань оподаткування застосовується фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Об'єктивною стороною кримінального злочину є умисне ухилення від сплати податків у значних розмірах (від 1000 до 3000 НМДГ), за що передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 1000 до 2000 НМДГ або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Термін давності для притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків у значних розмірах становить два роки. При цьому граничний термін застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків становить 1095 днів.

Застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) не звільняє платників податків від обов'язку сплачувати до бюджету належні суми податкових зобов'язань, а також від застосування до них інших заходів, передбачених ПКУ.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування або від'ємного значення суми ПДВ, то на платника накладається 25-відсотковий штраф (при повторному протягом 1095 днів порушенні за даним податком - 50-відсотковий штраф).

Отже, платник податків навіть після закінчення терміну давності кримінальної відповідальності нестиме фінансову відповідальність, яка значно перевищує кримінальну.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%