Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зміни до Конституції щодо правосуддя опубліковані в «Голосі України»

Четвер, 30 червня 2016 11:14

Закон про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» 29 червня. Про це повідомляє УБР.

Відповідним документом, серед іншого, передбачається передача повноважень Верховної Ради України щодо процесу обрання суддів на посади безстроково до Вищої ради правосуддя.

З метою забезпечення стандартів незмінюваність суддів як однієї з гарантій незалежності пропонується скасувати інститут "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) і припустити, що судді будуть займати посади безстроково.

Зазначене не стосується суддів Конституційного суду України.

Згідно з документом, призначення на посаду судді буде здійснюватися Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя.

Повноваження щодо звільнення суддів і їх переведення з одного суду до іншого передаються Вищій раді правосуддя.

Запропоновано також зміни щодо основ конституційно-правового статусу судді. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти і не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності в сфері права не менше п'яти років, компетентний, доброчесний і володіє державною мовою.

При цьому вимога про компетентність буде охоплювати не тільки професійний аспект, а також інші аспекти - зокрема особистий, соціальний тощо.

У документі закладено інститут функціонального імунітету судді - замість того, передбачений чинною Конституцією України в вигляді абсолютного імунітету.

Передбачено, що суддю може бути притягнуто до відповідальності за прийняте ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Щодо дій, не пов'язаних з виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність в загальному порядку.

У той же час документ передбачає збереження права парламенту висловлювати недовіру Генеральному прокурору України.

Верховна Рада 2 червня ухвалила в другому читанні і в цілому президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. За відповідне рішення проголосували 335 народних депутатів.

Як повідомляв 28 червня Президент України Петро Порошенко повідомив, що підписав зміни до Конституції в частині правосуддя.

Закон про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя вступить в силу через три місяці з дня, наступного за днем опублікування, крім нової редакції частини шостої статті 124 Конституції України.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%