Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відсутність дозволу на роботу керівника-іноземця не призводить до визнання угоди недійсною

П'ятниця, 21 червня 2013 11:21

 

Визначення Одеського апеляційного адміністративного суду від 09.04.2013 р. Справа №1570/2044/2012.

З 01.01.2013 року діє новий Закон України «Про зайнятість населення», ч. 4 ст. 3 якого визначено, що:

- іноземці, які постійно проживають в Україні, працевлаштовуються на підставах і в порядку, що встановлені для громадян України;

- іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений термін, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу, який видається центром зайнятості в порядку, встановленому Постановою КМУ від 08.04.2009 р. №322.

Однак уявімо собі ситуацію, коли нерезидент-фізособа працює керівником підприємства без отримання такого дозволу. Питання: чи може це спричинити визнання угод, підписаних таким керівником, нікчемними або недійсними?

Відомості про керівника включаються державними реєстраторами до ЄДР на підставі поданої реєстраційної картки та прийнятого засновниками рішення. Закон про державну реєстрацію не вимагає перевірки наявності у такої особи (керівника) дозволу на працевлаштування.

У той же час, правочин (угоду), який чинять юрособи, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

Отже, з одного боку, є офіційні відомості, внесені до ЄДР про керівника-нерезидента, який діє згідно зі статутом, з іншого – існує факт призначення нерезидента на посаду керівника з порушенням порядку працевлаштування.

Тому в даному випадку не варто ототожнювати порушення порядку працевлаштування іноземця на посаду керівника з наданням йому повноважень на підписання господарських договорів від імені юрособи.

На факт дійсності правочинів це жодним чином не впливає, як і сам факт відсутності дозволу на роботу не призводить до визнання укладених від імені юрособи угод нікчемними.

Проте за порушення порядку працевлаштування чинне законодавство передбачає спеціальну відповідальність юрособи-працедавця у вигляді штрафу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%