Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банки почнуть платити українцям за шахраїв

Четвер, 15 вересня 2016 19:36

В Україні набула чинності постанова Національного банку, яка змінила правила компенсації за вкрадені з рахунків гроші. Тепер не клієнт банку повинен шукати докази своєї невинності, а банк зобов'язаний буде підтвердити провину клієнта. Про це повідомляє След.net.ua.

Українцям стало простіше повернути гроші, вкрадені з карткових рахунків. Власники карт перестають бути винними в будь-яких зникненнях грошей, як це було під час дії постанови Нацбанку №705. Минулого тижня НБУ замінив цей документ новим, постановою №382, який повністю змінює розстановку сил: тепер не людина повинна виправдовуватися, що вона не винна у крадіжці коштів (через те, наприклад, що дала покористуватися своєю карткою іншій особі), а банк зобов'язаний довести провину свого клієнта.

Якщо банк нічого не зміг довести, він зобов'язаний до копійки компенсувати людині все вкрадене шахраями. Як роз'яснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець, Нацбанк зобов'язав фінустанови виключити з договорів про використання електронних платіжних засобів вимоги про безумовну відповідальність користувача картки за будь-які перекази коштів.

За словами юриста, завдяки новій вимозі, люди зможуть знайти управу на будь-який банк. Якщо фінустанова безапеляційно відмовить відшкодовувати людині вкрадене шахраями, то це допоможе зробити суд. Суду буде досить постанови НБУ №382, і він прийме рішення за простим принципом на користь людини: не довів банк провину власника карти - зобов'язаний повернути йому все вкрадене з рахунку.

«Навіть при наявності хоч якихось прописаних у постанові №705 правил розподілу відповідальності банку і клієнта на випадок незаконної втрати коштів, банки найчастіше їх ігнорували, в договорах карткового обслуговування знімаючи всю відповідальність із себе, якщо клієнт не доведе, що він не здійснював дій, що сприяли крадіжці. Завдяки новому рішенню НБУ, подібної можливості банки позбавляються. Це автоматично підвищує їх відповідальність за подібні операції. Тепер банк не зможе сказати - доводьте свою невинуватість самі. Він стає активним учасником доказового процесу», - підтвердив Ростислав Кравець.

Найближчим часом банкам доведеться вписувати нове правило в карткові договори з клієнтами. Якщо фінансисти цього не зроблять, і люди поскаржаться в Нацбанк, то фінустанови цілком можуть позбутися ліцензій на емісію платіжних карт, підкреслив директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%