Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Електронні звіти і документи РРО. Штрафи відтермінували, але на скільки?

Вівторок, 25 червня 2013 14:29

Прийнято закон

21 червня Верховною Радою прийнято закон про відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності з РРО.

З 01.01.2013 р. набула чинності вимога про обов’язкове подання звітності з використання РРО в податкові органи в електронному вигляді. Причому норма Закону про РРО, яка передбачає штраф у розмірі 170 грн. за неподання електронної звітності з РРО, повинна була запрацювати з 01.07.2013 р.

Перше півріччя 2013 року можна було вважати перехідним періодом – зобов’язання щодо переходу на електронні РРО вже діяло, але штрафи за невиконання цієї вимоги суб’єктам господарювання ще не загрожували.

На практиці, під час тестового періоду, було виявлено ряд складнощів при виконанні нових вимог Закону про РРО. Технічні збої, недостатня кількість РРО тих моделей, які узгоджені та затверджені Міндоходів до використання, банальний брак коштів на переобладнання і відсутність або низька швидкість доступу до Інтернету в підприємців не дають змоги перейти на електронну звітність у встановлені строки.

Саме тому на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» щодо відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності» від 28.05.2013 р. за № 2087а-1.

21 червня на сайті ВРУ з’явилася інформація про прийняття цього законопроекту. Останній варіант тексту законопроекту передбачає перенесення дати набуття чинності норми про штрафи за неподання електронної звітності з РРО на рік: з 1 липня 2013 року на 1 липня 2014 року. Але рішенням Комітету ВРУ строк перенесення дати початку застосування санкцій скоротили до півроку.

Якщо закон буде вчасно підписаний Президентом і опублікований, штрафів за неподання електронної звітності з РРО можна буде не боятися тільки до 1 січня 2014 р.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%