Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Розстрочка на комуналку - лише шпарина для корупціонерів

Четвер, 20 жовтня 2016 20:56

Ті, хто не хоче оформлювати субсидію, зможуть оформити 12-місячну розстрочку. Про це повідомив прем'єр Володимир Гройсман, передає Znaj.ua.

«Завдяки цьому кожен зможе зменшити навантаження на сімейний бюджет. Також цим правом можуть скористатися ті категорії населення, що не мають права на отримання субсидій», - сказав Володимир Гройсман.

За його словами, тим, хто оформить розстрочку, не нараховуватимуть ні відсотків, ні комісії, ні пені за користування цією послугою.

«Це дуже гарно звучить для пенсіонерів і людей, що виросли у радянські часи. Але тим, хто вже усвідомлює ази ринкової економіки, зрозуміло — що у цій ситуації хтось точно програє», - стверджує Володимир Марченко із компанії AFS.

На його думку, розстрочка від держави на комунальні послуги є черговою спробою влади провернути певні корупційні схеми.

«МВФ просив підвищити тарифи на ЖКП не для того, щоб просто людям у платіжці приходила більша цифра. Основна мета — знизити збитковість держбюджету й зменшити дотування закупівлі газу. Тарифи збільшили. Але держава замість дотування закупівлі газу дотує громадян й витрачає на це мільярди гривень. Тих, що не може дотувати, закликає оформлювати розстрочку. Її утримання буде також за рахунок держбюджету», - каже експерт.

Витрати на оформлення розстрочки кожної людини із бюджету будуть на рівні 10% від вартості цих послуг.

«Наприклад, якщо людина оформлює розстрочку на оплату комуналки, то із бюджету на обслуговування йде 1400 гривень у рік. Треба розуміти, що нічого безкоштовного не буває. Електрику, газ, воду постачають підприємства. З ними треба розраховуватися щомісяця. І це робитиме хтось від імені держави — списуватиме на це гроші із бюджету. Плюс кошти із казни йтимуть на оплату праці тим десяткам чиновникам, які займатимуться цією розстрочкою», - пояснює Володимир Марченко.

Він вважає, що при державних намаганнях оптимізувати або змінити звичні процеси для громадян виникає найбільше корупційних схем.

«Так було із субсидіями. Я впевнений, що немає чіткого обліку на дотування людей, які отримують ці преференції. Так можна виділити із бюджету більше на субсидії, а насправді дати їх меншій кількості людей. Так само із розстрочкою. На її утримування можна списувати сотні тисяч гривень щомісяця. Й перевірити це буде дуже складно», - стверджує Марченко.

Нагадаємо, вчора уряд затвердив процедуру оплати за опалення протягом року рівними частинами. Тепер, написавши заяву, кожен може 50% за опалення платити протягом холодного періоду й решту 50% протягом літа.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%