Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НАБУ і САП отримають власний «Елітний суд»- законопроект

Четвер, 02 лютого 2017 16:47

1 лютого 2017 року на сайті Верховної Ради було зареєстровано проект Закону №6011 «Про антикорупційні суди», а вже 2 лютого з’явився текст цього законопроекту.

Незважаючи на назву, яка начебто передбачає створення окремої гілки судової влади, йдеться лише про створення одного суду - Вищого антикорупційного суду, єдиним призначенням якого є здійснення правосуддя як суду першої інстанції у справах, підслідних Національному антикорупційному бюро України, в порядку, встановленому процесуальним законом. Також буде створена Антикорупційна палата у складі Касаційного кримінального суду Верховного Суду України.

До речі, Вищий антикорупційний суд буде переглядати власні ж рішення, але не всі. Справа в тому, що у Вищому антикорупційному суді буде діяти Апеляційна палата. Судді цієї палати переглядатимуть в апеляційному порядку ухвали цього ж суду, які можуть бути оскаржені відповідно до процесуального закону, за винятком тих, якими було закінчено розгляд справи по суті. Судді апеляційної палати не будуть брати участі у кримінальному провадженні як суд першої інстанції, ті судді, які раніше брали участь в ухваленні судового рішення, не зможуть взяти участь у його перегляді.

За словами одного з авторів законопроекту, народного депутата України, голови Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва, «70 суддів цього суду повинні давати дозволи на прослуховування, арешт і відсторонення від роботи топ-клептократів, а також виносити їм вирок".

Ще 30 суддів працюватимуть у спеціальній палаті у Верховному Суді для перегляду вироків та ухвал Вищого антикорупційного суду, якими було закінчено розгляд справи по суті. Ці судді матимуть ексклюзивний статус в системі українського судочинства. По-перше, на суддів Антикорупційної палати та працівників апарату Антикорупційної палати не поширюватиметься дія наказів і розпоряджень Голови Верховного Суду та Голови Касаційного кримінального суду Верховного Суду, а по-друге, всім антикорупційним суддям буде встановлена ​​висока зарплата і надана цілодобова охорона. Більше того, автори законопроекту хочуть закріпити на законодавчому рівні положення про те, що Вищий антикорупційний суд розміщується в окремій будівлі (будівлях) і не може розміщуватися в одній будівлі разом із іншими судами (!).

Відповідно до проекту, суддею Вищого антикорупційного суду, суддею Антикорупційної палати може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою, а також відповідає одній із таких вимог:

1) має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років;

2) має науковий ступінь у сфері права, стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років;

4) має стаж професійної діяльності на посаді прокурора десять років;

5) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1-4 цієї частини, щонайменше десять років.

Для добору таких суддів буде створена спеціальна Конкурсна комісія. Але що цікаво, самі судді до цієї комісії входити не будуть, оскільки пропонується, що три особи призначає Президент України, ще три - Верховна Рада й нарешті ще три особи призначає Міністр юстиції України (?!). Ані Рада суддів України, ані Вища рада правосуддя чомусь до цього процесу залучені не будуть.

zako

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%