Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Головбуха можуть приймати на посаду та звільняти і засновники підприємства

Четвер, 25 липня 2013 14:45

 

Статут може містити вимогу погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами засновників, однак така вимога не повинна суперечити положенням Кодексу законів про працю

Відомості, що містяться у статуті (установчому договорі), умовно можна поділити на обов'язкові (встановлені законом) та необхідні (про які засновники домовилися і вважають необхідними для захисту їхніх інтересів).

Що стосується обов'язкових, то тут потрібно врахувати, насамперед, вимоги законів для відповідного виду товариства (ТОВ, АТ, ТДВ, командитне товариство, інші). Наприклад, для такої найбільш поширеної організаційно-правової форми, як ТОВ, вимоги до статуту наведені в ч. 1 ст. 88 ЦКУ, ч. 2 ст. 57 ГКУ, ст. 4 і ст. 51 Закону України «Про господарські товариства». Серед обов'язкових вимог – відомості про склад органів управління товариством, їхню компетенцію та порядок прийняття ними рішень.

Чи можливо статутом підприємства поставити керівнику за обов'язок погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства? Мін'юст вважає: слід виходити з того, що статут є локальним нормативним актом і не повинен суперечити законодавству України за своїми формою та змістом. Про це вказується в його листі від 28.05.2013 р. № 4290-0-4-13/6.1.

Ми цілком згодні з таким підходом, проте чинне законодавство містить тільки загальні вимоги до затвердження засновниками складу органів управління товариством. А головного бухгалтера, який хоч і є посадовою особою, за змістом виконуваних посадових обов'язків навряд чи можна віднести до складу органів управління.

Головний бухгалтер, на нашу думку, відноситься до працівників, яких керівник (орган управління) своїм наказом приймає на посаду і чиї посадові обов'язки затверджує. Хоча не є винятком ситуація, коли кілька учасників товариства, які є одночасно працівниками ТОВ, згідно зі статутом становлять його орган правління – раду директорів. У такому випадку цілком імовірно прийняття рішення про обрання на посаду головного бухгалтера тієї чи іншої особи шляхом голосування або іншим способом, який повинен бути описаний у статуті. Тоді й звільнення має відповідним чином узгоджуватися з такою радою директорів. І такі рішення, за вищенаведеним умовним поділом, відносяться до необхідних, про які засновники вирішили домовитися. І, відповідно, такі відомості повинні бути включені до статуту.

Однак, якщо в ТОВ є один або кілька засновників, які не мають відношення до госпдіяльності ТОВ і не займають певні керівні посади, на нашу думку, недоцільно вказувати в статуті про необхідність узгодження прийому та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами засновників або засновником.

Чинне законодавство відносить ці питання до компетенції керівника. Він, зокрема, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання його діяльності в межах та порядку, визначених установчими документами. На керівника також покладаються обов'язки із затвердження штатного розпису підприємства та обов'язки з організації бухобліку і забезпечення фіксування всіх госпоперацій у первинних документах (ч. 2 ст. 8 Закону про бухоблік).

Таким чином, статут може містити вимоги про узгодження прийому та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами (організації ведення бухобліку), але такі вимоги не повинні суперечити положенням Кодексу законів про працю і порушувати права та інтереси працівника, зокрема щодо термінів звільнення, виплат усіх належних сум та вчасної видачі трудової книжки.

Нарешті відзначимо, що даним листом Мін'юст торкнувся дуже важливого питання обрання на посаду головного бухгалтера. Пов'язано це, зокрема, з тим, що головбух відповідає за ведення податкового обліку та сплату податків, зборів (обов'язкових платежів), а порушення на цих ділянках можуть призвести до вкрай неприємних наслідків.

Водночас зазначимо, що головбух, як посадова особа, несе кримінальну відповідальність за несплату податків за період, в якому така особа перебувала на даній посаді, навіть після звільнення. Але штрафні санкції, які ТОВ довелося сплатити за період роботи звільненого головбуха, підприємство зможе стягнути з колишнього головного бухгалтера тільки в порядку і в розмірах, встановлених КЗпП.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%