Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міністерство доходів роз'яснило, як обліковувати операції з гарантійного обслуговування проданих товарів

Четвер, 25 липня 2013 15:00

 

Лист Міндоходів від 18.06.2013 р. № 5135/6/99-99-19-03-02-15-13

У листі від 18.06.2013 р. № 5135/6/99-99-19-03-02-15-13 Міністерство доходів надало роз'яснення щодо податкового обліку операцій, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань з ремонту (обслуговування) і заміни товарів українськими компаніями, які є імпортерами та продавцями технічно складних побутових та інших товарів.

Згідно з пп. 140.1.4 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу при визначенні об'єкта оподаткування враховуються такі витрати подвійного призначення, як будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, у розмірі, що відповідає рівню гарантійних замін, прийнятих/оприлюднених платником податку, які, відповідно до абз. «є» пп. 138.10.3 п. 138.10 ст. 138 ПК, включаються до складу інших витрат платника податків.

У разі здійснення гарантійних замін товарів платник податку зобов'язаний вести облік покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги з ремонту (обслуговування). Міндоходів вказало, що при визначенні витрат платника податку на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, застосовується Порядок обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) (далі – Порядок обліку).

Облік покупців здійснюється платниками податку самостійно в паперовій або в електронній формі (з дотриманням вимог закону про електронний документообіг), в тому числі на основі звітів, отриманих від третіх осіб (центрів сервісного обслуговування), які здійснювали гарантійні ремонти (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платниками податків, у Книзі обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) (далі – Книга обліку).

Крім того, Міндоходів відзначило, згідно з п. 3 Порядку обліку в разі здійснення гарантійних замін товарів або надання послуг з гарантійного ремонту (обслуговування) платник податку зобов'язаний вести окремий облік покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги, зокрема якщо такі гарантійні заміни товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) здійснені платником податків через третіх осіб (центри сервісного обслуговування). Тобто юрособа (в тому числі центри сервісного обслуговування) або фізособа-підприємець, що надають послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) або здійснюють гарантійну заміну товарів, зобов'язані самостійно в паперовій або в електронній формі вести Книгу обліку.

Не можуть бути враховані при визначенні об'єкта оподаткування витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юрособам, оскільки на таку категорію покупців не поширюються норми законодавства з питань захисту прав споживачів.

Також у листі зазначено, що оскільки продавці (імпортери) несуть витрати на надані послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, то на них поширюються обмеження, передбачені пп. 140.1.4 п. 140.1 ст. 140 ПК, в частині витрат на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юрособам. Тому продавці (імпортери) зацікавлені в отриманні від підрядників (сервісних центрів обслуговування) переліку покупців, які отримують заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування), зокрема якщо такі гарантійні заміни товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) здійснені через третіх осіб (центри сервісного обслуговування).

Порядок визначення об'єкта оподаткування ПДВ, порядок формування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ регламентовані розділом V ПК. Виникнення права у імпортерів на віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених у складі вартості послуг з гарантійного ремонту (обслуговування) імпортованих ними побутової техніки та приладів, і виникнення податкових зобов'язань у зв'язку зі здійсненням і понесенням витрат на такий ремонт (обслуговування), залежить від договірних відносин між постачальником продукції та імпортерами і між імпортерами та суб'єктами господарювання, які безпосередньо здійснюють такий ремонт (обслуговування), а також від джерел покриття витрат за операціями з надання послуг з гарантійного ремонту (обслуговування).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%