Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні сьогодні набирають чинності зміни до закону про інвестиційну діяльність

Четвер, 20 квітня 2017 10:23

Закон 1981-VIII про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» (щодо державних інвестиційних проектів) набирає чинності сьогодні, 20 квітня, пише 112 Україна.

Документ розробили, щоб узгодити закон "Про інвестиційну діяльність" до норм закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів". Крім того, закон має вдосконалити процедуру оцінки, відбору і моніторингу інвестиційних проектів, які фінансує держава.

Зокрема, закон розмежовує поняття "державне інвестування" та "державна підтримка". Вводяться поняття державного та місцевого інвестування, завдяки яким планують досягнути децентралізації ухвалення рішень щодо інвестування.

Роль держреєстру інвестиційних проектів змінили з дозвільної на інформативну, завдяки чому спрощується процедура отримання державної підтримки для інвестиційних проектів.

До того ж проекти, яким надано державну підтримку, та державні інвестиційні проекти вносяться до держреєстру інвестиційних проектів, щоб було легко спостерігати за їхньою реалізацією.

Згідно із законом, інвестиційна діяльність провадиться на основі:

  •    інвестування, що здійснюється громадянами, недержавними підприємствами, господарськими асоціаціями, спілками і товариствами, а також громадськими і релігійними організаціями, іншими юридичними особами, заснованими на колективній власності;
  •    державного інвестування, що здійснюється органами державної влади з коштів державного бюджету, позичкових коштів, а також державними підприємствами та установами з власних і позичкових коштів;
  •    місцевого інвестування, що здійснюється органами місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів з позичкових коштів, а також комунальними підприємствами та установами за рахунок власних і позичкових коштів;
  •    державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів;
  •    іноземного інвестування, що здійснюється іноземними державами, юридичними особами та громадянами іноземних держав;
  •    спільного інвестування, що здійснюється юридичними особами та громадянами України, юридичними особами та громадянами іноземних держав.

А державна підтримка для реалізації інвестиційних проектів надається завдяки співфінансування інвестиційних проектів з коштів держбюджету; надання держгарантій; кредитування з коштів держбюджету, повної або часткової компенсації відсотків за кредитами з держкоштів для реалізації інвестиційних проектів.

Зазначається, що відбір інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка, здійснюється на конкурсній основі з урахуванням результатів державної експертизи, проведеної відповідно до даного закону. При цьому Кабмін встановлює перелік документів, що подаються для такого відбору, а також порядок та критерії відбору для кожного напряму, за яким надається державна підтримка для реалізації відповідних інвестиційних проектів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%