Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Порошенко підписав закони про посилення соцзахисту військовослужбовців та членів їхніх сімей

Четвер, 04 травня 2017 13:30

Президент України Петро Порошенко підписав два закони, які передбачають надання членам сімей загиблих військовослужбовців пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляє в четвер прес-служба президента України, відповідний закон "Про внесення змін у деякі закони України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей" та закон "Про внесення змін до статті 15 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" П. Порошенко підписав у присутності міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка та координаторів центрів допомоги учасникам АТО Олексія Ліпіріді і Анни Янчевської.

"Глава держави зазначив, що документи є результатом величезної роботи за участю Міністерства оборони, Генерального штабу, волонтерів, депутатів Верховної Ради, завдяки якій розроблено програму щодо підвищення рівня захисту військовослужбовців", - зазначено в повідомленні.

П. Порошенко нагадав, що в 2014 році мобілізований снайпер отримував 600 грн на місяць, а сьогодні снайпер в зоні АТО отримує близько 600 грн на день.

Крім того доручено підвищити рівень доплати для військових, які перебувають на першій ліній в зоні АТО. "На першій лінії сьогодні рівень доплати має становити 7,5 тис. грн до рівня забезпечення. І загальне грошове забезпечення вже може становити не менше 15 тис. грн. Крім патріотизму, це дуже потужна мотивація і адекватна відповідь держави, яка піклується про своїх військовослужбовців", - цитує слова П. Порошенко прес-служба глави Української держави.

Президент також додав, що спільними зусиллями з волонтерами вдалося суттєво покращити рівень речового, харчового, медичного, логістичного забезпечення та озброєння.

П. Порошенко також зазначив про важливість грошової компенсації сім'ям військових, які загинули на передовій, і пораненим захисникам.

"Ми навіть у цих важких умовах прийняли рішення про те, що підвищуємо на 50% (грошову компенсацію – ред.) і сім'я отримає понад 1,2 млн грн від держави – якщо це (загибель військового ред.) відбулося безпосередньо в бою. Також на 50%, з 400 тис. до близько 640 тис. грн (підвищилася – ред.) компенсація в разі інвалідності І групи", - розповів президент.

На думку П. Порошенка, також важливо забезпечити ветеранів АТО якісним лікуванням та надати можливість пройти реабілітацію, зокрема психологічну. Він зазначив про принципову позицію щодо поліпшення рівня захисту та надання додаткових пільг, незалежно від рівня матеріального забезпечення сім'ї – безкоштовне отримання ліків, медичних послуг, 50-відсоткова знижка на оплату житла, користування комунальними послугами тощо.

Зі свого боку міністр оборони С. Полторак зазначив, що для військових важливий соціальний захист, оскільки агресія триває, і українські військовослужбовці кожен день ризикують своїм життям і здоров'ям.

Волонтер А. Ліпіріді наголосив, що волонтери, громадські організації, керівництво Міноборони і Генштабу, кожен зі свого боку працюють, щоб допомогти військовим.

"Перші дві ініціативи – (Центр допомоги учасникам АТО і Уповноважений президента з питань реабілітації учасників АТО – ред.) мають співпрацювати для вирішення третьої ініціативи президента – здійснення психологічної і будь-якої іншої реабілітації", - розповів він, додавши, що було вирішено об'єднати зусилля в цьому питанні.

Як повідомлялося, 6 квітня 2017 року Верховна Рада 249 голосами парламентарів прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей" (законопроект №2406), завдяки чкому в 1,5 рази збільшуються виплати сім'ям загиблих під час виконання обов'язків військовослужбовців. Документ прийняли з поправками, озвученими заступником міністра фінансів Андрієм Граділем під час розгляду в сесійній залі. Згідно з цими пропозиціями, одноразову грошову допомогу виплачуватимуть у розмірі 750-кратного (до цього - 500-кратний) прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня календарного року, сім'ям військовослужбовців, які загинули під час виконання  обов'язків військової служби.

А 13 квітня Верховна Рада 269 голосами прийняла закон "Про внесення змін до статті 15 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" (законопроект №5713), який скасовує середньомісячний дохід як умову для надання низки пільг сім'ям загиблих учасників війни.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%