Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зміни в оподаткуванні

Понеділок, 19 серпня 2013 10:18

 

З 4 серпня набрав чинності Закон №403–VII

З 04.08.2013 року набрав чинності Закон України від 04.07.13 №403–VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості». Цим Законом установлено, що на суму сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів відповідно до п.153.3 Податкового кодексу України зменшується сума авансових внесків з податку на прибуток, визначених цим пунктом. Якщо сума авансових внесків з податку на прибуток, сплачена при виплаті дивідендів, перевищуватиме суму авансових внесків з податку на прибуток, сума перевищення зараховуватиметься у зменшення авансових внесків у наступних звітних місяцях до повного її погашення. В Податковому кодексі для платників авансових внесків у п.152.9 ПКУ прописано, що податковим звітним періодом є — рік. Для неплатників авансових внесків, як і раніше, залишається квартал, півріччя, три квартали та рік.

У змінах до Податкового кодексу (закон № 407-VII від 04.07.2013 р.), що набули чинності 03.08.2013 року, зазначено що держава розраховується за боргами з ПДВ векселями. Відшкодування ПДВ векселями тепер може здійснюватися тільки за згодою платників податків. Останні мають подавати відповідні заявки. Зміни до ПКУ містять норму, що дозволяє пролонгацію строку погашення векселів. Знову таки, начебто лише за бажанням платника податків. Також векселі можна буде продати, але, можливо, спеціально визначеним компаніям, і з великим дисконтом. Втім, паперами Кабміну також можна буде сплачувати інші податки, але тільки після настання строку погашення ЦП. Відповідно до новацій, сума заборгованості за ПДВ, що відшкодовується векселями, ділиться на п'ять рівних частин, на кожну з яких видається вексель зі строком платежу один, два, три, чотири і п'ять років. При цьому дохідність кожного такого векселя окремо не визначена. Прописано лише, що вона не може перевищувати 5%. Найімовірніше, єдино можливим варіантом використання векселів буде сплата податків. Але розрахуватися з державою за податковими зобов'язаннями можна лише векселем після настання строку його погашення. Проблеми можуть виникнути і з оплатою векселями податку на прибуток. Адже, вже сьогодні виникають складнощі із заліком переплати за податком на прибуток за рахунок авансових платежів. Податківці своєрідно тлумачать положення абзацу другого п.87.1 ПКУ, відповідно до якого сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків може бути здійснена за рахунок надміру сплачених сум податків. Податківці вважають, що «може» не означає «буде здійснена». Отож, все залежить від допуску контролюючого органа цього «може» в реальність.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%