Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Комунальна революція: як нові закони змінять життя українців

Четвер, 22 червня 2017 09:57

Нові законопроекти підтримала Єврокомісія, а самі нововведення можуть вступити в силу вже в цьому році

В Україні сьогодні розглянуть два законопроекти, які дозволять запустити Фонд енергоефективності (ФЕ) і встановлять нові правила для українців. Якщо документи підтримають парламентарі, то всіх зобовяжуть встановити лічильники, а в новобудовах і бюджетних будівлях доведеться провести енергоаудит. Сайт "Сегодня" з'ясував, як нові "комунальні закони" можуть змінити життя українців.

Закон про комерційний облік тепла: що зміниться

Загальнобудинкові втрати води, так звана "недореалізація", може скласти до 50%. Наприклад, якщо постачальник подав на будинок 1000 кубометрів води, мешканці будинку можуть заплатити за лічильниками всього за 600 кубометрів. По-перше, квартири без лічильників платять за воду за соціальним нормативом - 2,4 кубометра на людину, а витрачати при цьому можуть в кілька разів більше. По-друге, як каже представник Асоціації водоканалів Ольга Бабій, багато українців фальсифікують показання лічильників. "Особисто я на ринку купила лічильник холодної води з магнітом. Його легко можна купити на ринку вже з магнітом", - розповідає Бабій.

Ці втрати постачальники включають в свої тарифи. В результаті за тих, хто не встановив лічильник і при цьому витрачає більше норми або підробляє показання лічильника, заплатять як всі інші.

Закон "Про комерційний облік комунальних послуг" зобов'яже в усіх будинках встановити прилад обліку, який буде вважати всю воду, світло, тепло і газ, які надходять на будинок. Також лічильники повинні встановити і у всіх квартирах (якщо є технічна можливість). В результаті, як прогнозують експерти, обсяги "недоріалізаціі" значно скоротяться. Як підрахували в Асоціації водоканалів, обсяг реалізації води після установки лічильників на всі будинки збільшитися на 15%. При цьому в більшості міст саме скорочення споживання призвело до підвищення тарифів.

83090 960 720

"Ми повинні перейти від дискусії про розміри тарифів до обліку. 100% ресурсів повинні в будь-якій країні враховуватися. Ми повинні дати людям зрозуміти, в яких умовах ми живемо, в яких будинках ми живемо, і чи відрізняється моя платіжка від платіжки товариша, який живе в іншому будинку ", - розповідає один з авторів законопроекту Олександр Домбровський.

Згідно із законом, і будинкові, і поквартирні лічильники повинні встановити у всіх нежитлових будівлях до 1 жовтня 2017 го, а в житлових будівлі - до 1 жовтня 2018 го.

"За згодою власника (співвласників) будівлі та оператора зовнішніх інженерних мереж, домовий вузол обліку може встановлюватися за межами будівлі, в тому числі на кордоні земельної ділянки, що належить власнику будівлі. Якщо власник будівлі не дає згоди або перешкоджає встановленню будинкового вузла обліку в місцях введення зовнішніх інженерних мереж до будівлі, оператор зовнішніх інженерних мереж, до яких приєднана (приєднується) будівля, може вимагати встановлення судом сервітуту (обмеження права користування - ред.) відносно частини будівлі ", - йдеться в законопроекті.

Закон про енергетичну ефективність будівель: чого чекати українцям

В Україні немає спеціального законодавства, яке б забезпечило енергетичну ефективність будівель. І житловий сектор, і бюджетні будівлі витрачають до половини тепла "даремно". Гігакалорії "йдуть" через неутеплені стіни, фундамент, дах, неправильну систему вентиляції, діряві вікна. Як впевнені парламентарії, законопроект "Про енергетичну ефективність будівель" - перший крок на шляху до енергоефективності України.

Після вступу закону в силу обов'язковий енергоаудит повинні будуть пройти:

новобудови:

  •    Будинки місцевої та державної влади
  •    Бюджетні установи, якщо проводиться модернізація

Платити за енергоаудит та сертифікат будуть власники будівлі. Правда, в законі уточнюється: сертифікати почнуть перевіряти тільки на початку наступного року. При цьому отриманий документ буде дійсний 10 років. Порушникам загрожує штраф - від 3400 до 5100 гривень.

Орієнтовна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

  •    до 100 квартир - 9.5 тис. гривень
  •    до 300 квартир - 12 тис. гривень
  •    до 350 квартир - 13 тис. гривень

Нагадаємо, в минулому році десятки тисяч українців скористалися державною програмою "Теплий кредит". За даними Агентства Держенергоефективності, більшість сімей за допомогою програми міняли вікна в квартирах. Кошти також витрачали на утеплювач, енергоефективні лампи, котли і т.д. Головна мета програми - підвищити ефективність енергоспоживання. При цьому, українці обшивали будинки шаром утеплювача 50 мм (при необхідних 100-120 мм), купували вікна з низьким опором теплопередачі (за стандартами - опір має бути не менше 0,75 м² * К / Вт). Як відзначають експерти, головна "помилка" - перед утепленням необхідно було провести енергоаудит. Інакше неправильне утеплення будинку може привести до зміщення точки роси і цвілі в квартирах, а не економії тепла.

Як розповідає керівник групи підтримки України в Єврокомісії Петер Вагнер, крім цих двох законів, Раді необхідно найближчим часом прийняти законопроект "Про житлово-комунальні послуги". Тільки після прийняття всіх законів, можна розраховувати на запуск Фонду енергоефективності.

"Нам не вистачає часу, нам потрібно пройти процедури в Європарламенті і ми повинні досягти рішення про те, скільки коштів ми зможемо дати на цей важливий проект (Фонд енергоефективності - ред.). Ми намагаємося, щоб ці закони були прийняті швидко, і ми б змогли допомогти Україні. Так, у нас є закон про Фонд енергоефективності, але без інших елементів, він не зможе працювати і впливати на систему. Дуже важливо, щоб прийняли пакет - чотири закони. Ми сподіваємося, що ці закони будуть прийняті ", - заявив Петер Вагнер на круглому столі "Тест енергоефективності парламента ".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%