Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З 1 вересня 2013 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення»

Середа, 04 вересня 2013 15:11

Міндоходів нагадує

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» набрав чинності з 1 вересня поточного року. Про це йдеться у повідомленні ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві.

Реалізація даного Закону дозволить державі отримати ефективні механізми щодо попередження неконтрольованого виведення капіталів з нашої країни до офшорів та юрисдикцій з низькими ставками оподаткування, контролювати операції з нерезидентами, а також завадити податковій оптимізації.

Згідно зі змінами, внесеними до Податкового кодексу України, трансфертне ціноутворення - система визначення звичайної ціни товарів та/або результатів робіт (послуг) в операціях, визнаних відповідно до ПКУ контрольованими.

Система контролю за трансфертним ціноутворенням передбачає запровадження правил визначення цін для цілей оподаткування у зовнішньоекономічних операціях з пов‘язаними особами.

Закон передбачає контроль операцій, обсяг яких з кожним контрагентом понад 50 мільйонів гривень на рік (без ПДВ). Крім того, на контролі перебуватимуть операції між особами, якщо хоча б одна з них зареєстрована в країні зі ставкою податку на прибуток нижчою на 5 і більше відсотків, ніж в Україні.

Для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік. Раз на рік, до 1 травня, платники подаватимуть звітність за контрольованими операціями в електронному вигляді

Необхідність запровадження таких правил та контролю за їх дотриманням пояснюється поширенням практики штучного створення фінансових потоків між підприємствами, які входять до складу однієї транснаціональної корпорації або промислово – фінансової групи та розташовані в різних країнах, що дозволяє виводити фінансові ресурси за межі України та акумулювати їх в інших країнах, мінімізуючи податкові зобов’язання. Внесені Законом зміни покладуть край цим тіньовим схемам.

Таким чином, прописані норми позитивно вплинуть на запобігання відтоку капіталів за межі України і забезпечать сплату податків за місцем їх виникнення. Досвід країн з найбільш розвинутою економікою свідчить, що трансфертне ціноутворення призводить до додаткових бюджетних надходжень. До того ж нововведення не створять незручностей для малого і середнього бізнесу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%