Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Прийнято законопроект, який регулюватиме забезпечення гарантій трудової діяльності медиків

Четвер, 05 вересня 2013 10:22

У ВР підтримали документ

За підтримку проекту Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо строків укладання контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров'я)» проголосували понад триста народних депутатів України. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я

Цей законопроект розроблено з метою забезпечення гарантії трудової діяльності медичних працівників. У законопроекті пропонується частину дев’яту статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я викласти у редакції, відповідно до якої керівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я призначатимуться на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на три роки.

Необхідність прийняття законопроекту у пояснювальній записці обґрунтовується тим, що після набрання чинності Законом України від 7 липня 2011 року № 3611-VI «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги», яким статтю 16 зазначених Основ було викладено у новій редакції, застосовується практика укладання контрактів з керівниками державних та комунальних закладів охорони здоров’я на один рік.  На думку авторів законодавчої ініціативи, такий підхід є хибним, оскільки обмеженість контракту таким малим строком створює умови для посилення залежності керівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я від інших посадових осіб, а також спрямовує зусилля новопризначених керівників закладів охорони здоров’я на утримання посади, а не на підвищення рівня якості та ефективності діяльності очолюваних ними закладів.

Варто також зазначити, що  запропоновані зміни не суперечать світовій практиці. Наприклад, в Російській Федерації головний лікар закладу охорони здоров’я може обиратись по конкурсу або призначатись з наступним укладанням трудового договору (статті 18-19 Трудового Кодексу Російської Федерації). Відповідно до статті 58 ТК РФ трудовий договір може бути як безстроковим, так і строковим, зі строком до 5 років. У більшості європейських країн керівники муніципальних медичних закладів працюють переважно за безстроковими трудовими договорами, а приватних – за контрактом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%