Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Платникам податків пропонують відкривати єдиний рахунок у Держказначействі

Вівторок, 29 серпня 2017 10:30

Уряд зареєстрував у парламенті два пов'язаних законопроекти, покликані дати можливість платникам податків при їх бажанні відкривати єдиний рахунок. Перший проект - «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (№ 7035 від 21.08.2017), пише Юрліга.

Передбачається, що на цей рахунок не можна буде сплачувати тільки ПДВ та акцизний податок з реалізації палива, т. д. Для цих податків є свої електронні системи. Однак кошти з такого рахунку можна перераховувати на рахунки, відкриті в системі електронного адміністрування ПДВ і в системі електронного адміністрування реалізації палива.

Для відкриття і закриття єдиного рахунку в Держказначейство звертається немає сам платник податків, а УКРІНФОРМ, якій платник податків повідомив про своє бажання відкрити або закрити рахунок. Кошти на єдиний рахунок сплачуються через Електронний кабінет платника податків.

Після прийняття законопроекту необхідно буде внести зміни до Положення про Державну казначейську службу, затверджене постановою КМУ від 15.05.2015 № 215.

Планується, що Закон набере чинності з 1 січня 2018 року, а функціонування єдиних рахунків почнеться з 1 числа місяця, наступного за місяцем початку роботи програмного забезпечення, призначеного для взаємодії інформаційних систем УКРІНФОРМ і Держказначейства, але не пізніше 1 липня 2018 року.

Другий законопроект - «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (№ 7034 від 21.08.2017). Він спрямований на те, щоб забезпечити ефективне функціонування єдиного рахунку та заборонити звернення стягнення та накладання арешту на грошові кошти на єдиному рахунку платників податків. Для цього потрібно внести зміни до Податкового кодексу, Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закон «Про виконавче провадження».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%