Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Коли можна буде отримати біометричний паспорт?

Четвер, 28 лютого 2013 13:43

 

Коли можна буде отримати біометричний паспорт?

Як відомо, Закон про біометричні паспорти має два завдання - створення Державного демографічного реєстру і видачу нових документів, що засвідчують особу. Однак для реалізації цих завдань знадобиться чимало часу.

Державна міграційна служба тільки підготувала проект Плану створення Держдемреєстру на 2013-2016 рр., повідомив її голова Микола Ковальчук. Тобто перший біометричний паспорт видадуть у 2016 рр., хоча і це орієнтовні терміни - можливо, паспорти будуть видавати на рік раніше, а може, і на пару років пізніше зазначеного року.

Чому так довго триватиме підготовка? На реалізацію подібної програми в Росії знадобилось шість років - по два на розробку документів, створення бази і пілотного проекту, і ще два - на «доведення до пуття».

Необхідність «чіпування» документів, що засвідчують особу, ДМС пояснила на прикладі закордонних біометричних паспортів. Вони будуть випускатися у формі традиційної книжечки і майже нічим не відрізнятимуться від нинішніх закордонних паспортів. Тільки в останню сторінку буде «імплантований» чіп - з тією ж інформацією, яка надрукована на першій сторінці.

Прикордонник проведе паспортом, відкритим на останній сторінці, по спеціальному ридера - і з чіпа буде зчитуватися інформація про те, чи дійсно виданий цей паспорт в Україні (база Держдемреєстру).

Внутрішні паспорти громадянина України в перспективі набудуть вигляду пластикової картки також із чіпом, що будуть містити інформацію, ідентичну надрукованій. Її також зчитуватимуть за допомогою ридерів - в держорганах, у нотаріусів тощо.

Як стверджують у ДМС, відбитки пальців та інша біометрична інформація буде вноситися в чіп тільки за бажанням громадянина.

Отже, в найближчі роки нові біометричні документи видаватися не будуть, оскільки необхідно розробити під них інфраструктуру, до того ж грошей на це потрібно чимало - близько 800 млн грн.

Поки що українці будуть отримувати внутрішні та закордонні паспорти за старим, звичним для нас зразкам. Всі паспорти громадян України залишатимуться чинними безстроково; закордонні - до дати, зазначеної в паспорті, як дата закінчення дії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%