Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Текст «поправки Лозового» в Раді підробили заднім числом, - Заліщук

Вівторок, 10 жовтня 2017 16:37

"Поправка Лозового" всупереч обіцянкам членів комітету ВР з питань правової політики і правосуддя не знівельована, а переписана заднім числом.

Про це пишуть "Наші гроші", передає Цензор.НЕТ.

"Народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець повідомив громадськості, що "правку Лозового" комітетом помножено на нуль". Це не так. Вона залишилася, тільки у зміненому вигляді. При чому зміна правки відбулася заднім числом. Ємець у себе у Facebook 5 жовтня опублікував текст поправок до процесуальних кодексів в редакції комітету з питань правової політики. За його словами, саме ці поправки були проголосовані у Раді під час ухвалення судової реформи 3 жовтня. В оприлюдненому Ємцем рішенні комітету є т.зв. "поправка Лозового" №109, якою встановлюється контроль над строком досудового розслідування, а також вводиться можливість оскаржувати повідомлення особі про підозру", - пояснює видання.

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 01

Так, згідно з оприлюдненим Ємцем документом, цією поправкою обмежується строк досудового розслідування по факту - але не до 6 місяців щодо тяжких злочинів (як всім було відомо на момент голосування в Раді), а до 18-ти. При цьому, якщо слідство не було завершене у цей строк, його можна буде продовжувати неодноразово (а у попередній версії правки - лише один раз до 6 місяців). Але робити це зможе лише слідчий суддя, а не сам уповноважений прокурор. Як відомо, наразі питання продовження строку досудового розслідування належить виключно до компетенції прокуратури.

Крім того, залишено пункт про можливість підозрюваного чи його захисника оскаржити повідомлення йому про підозру. Раніше "правка Лозового" дозволяла зробити це одразу, а в оприлюдненому Ємцем документі вказано, що звернутися до слідчого судді з відповідним клопотанням підозрюваний може після двох місяців після вручення підозри.

Перевірити дані Ємця наразі практично неможливо, адже текст закону так і не опублікований. І що саме було проголосовано - не зрозуміло. Навіть самим нардепам. Приміром, Альона Шкрум у себе у Facebook у день голосування написала: "Що проголосували в процесуальних кодексах - ніхто не знає".

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 02

Разом з тим відомо, що інформація Ємця суперечить даним офіційного сайту Верховної Ради, де у "Таблиці правок" в колонці "Остаточна редакція" поправка № 109 від Лозового врахована у іншому варіанті, ніж той, який оприлюднив Ємець. Детальніше про те, що саме, за даними сайту ВР, було проголосовано в цілому, дивіться нижче у Таблиці.

Після публікації посту Ємцем народні депутати написали про відверту підробку кінцевої редакції законопроекту №6232.

"А ось і розв'язка - судова реформа завершилася шахрайством та підробкою кінцевої редакції проекту 6232. Голова комітету пішов на відвертий підлог та самостійно сформулював поправки депутатів. Цікаво дізнатися у членів цього комітету, як і коли вони голосували за це рішення", - написала нардеп Олена Сотник.

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 03

 

У свою чергу нардеп Світлана Заліщук, яка була присутня на засіданні комітету, коли розглядали "правку Лозового", стверджує, що конкретно текст правки тоді не розглядали і окремо за неї не голосували. А голова комітету Руслан Князевич фактично заднім числом підписав рішення про нібито ухвалену тоді правку.

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 04

"Президент вирішив не марати руки через правку Лозового, й щоб не накладати вето, керівник правового комітету підписав рішення, згідно з яким комітет нібито ухвалив правку Лозового в іншому вигляді. Я була присутня на засіданні цього комітету і пам'ятаю, як Лозовий запропонував повернути його правку в закон. Конкретно текст правки не розглядали. Так само, як за неї окремо не голосували. Що цікаво, стенограми комітету - нема! Саме це дозволяє тепер переписувати закони заднім числом. Це дуже небезпечний прецедент", - написала Заліщук.

Нижче наводимо таблицю, де описуються усі правки у першому варіанті, які, за даними сайту ВР, були ухвалені 3 жовтня і надалі змінені (відповідно до оприлюдненого Ємцем рішення парламентського комітету). Цими правками передбачено зміни, які надають можливість через суд контролювати орган досудового розслідування. Вони стосуються, зокрема, зменшення строків досудового розслідування, можливості скасування підозри та повного контролю суду над експертизою, без якої жодний економічний злочин у суді не доведеш.

Наголосимо, що кінцевий варіант цих правок досі невідомий громадськості.

Поправки № 109 від "ляшківця" Андрія Лозового до Кримінального процесуального кодексу, які, за даними офіційного сайту ВР, були проголосовані 3 жовтня.

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 05

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 06

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 07

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 08

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 09

Текст поправки Лозового в Раді підробили заднім числом, - Заліщук 10

Нагадаємо, скандальні зміни до КПК, які стали відомі як "поправки Лозового", ухвалювалися не менш скандально. У Раді того ж і на наступного дня зареєстрували чотири постанови про скасування ухваленого закону. І серед підстав - факти неособистого голосування народними депутатами, про що знав головуючий Андрій Парубій, який, проте, в порушення Регламенту не вжив належних заходів. Крім того, автори постанови вказали і на інші порушення Регламенту: обговорення статей і пропозицій, і поправок до них здійснювалося не в порядку нумерації в запропонованій комітетом редакції; повернення одночасно до всіх поправок без попереднього рішення Ради про відхилення від передбаченої Регламентом процедури; цей законопроект містить понад 100 статей, а також три кодекси, які викладаються в новій редакції, а тому він підлягав в обов'язковому порядку розгляду в третьому читанні. Сам автор правки №109 - нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий, за яким розслідується справа за ухилення від сплати 1,85 млн грн податків - за закон не голосував. У соцмережі Лозовий написав, що "ідея поправки виникла в результаті нашого з Тетяною Юзьковою (нардеп від Радикальної партії. - Ред.) спілкування з адвокатською середовищем... Цю поправку підтримав найкращий, на мою думку, юрист України, віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський (нардеп від "Народного фронту". - Ред.)". Нагадаємо, що Логвинський є одним із поручителів за фігуранта справи НАБУ екс-нардепа Миколи Мартиненка. Так само поручився за Мартиненка і Ємець, який 5 жовтня опублікував рішення комітету.

Нагадаємо, у вівторок, 3 жовтня, Рада схвалила зміни до кодексів у рамках судової реформи. Перед цим Рада ухвалила зачитані з голосу під стенограму поправки до законопроекту. Серед них поправка авторства Андрія Лозового (РП), яка, за оприлюдненими раніше даними, обмежувала термін розслідування злочинів і проступків від 1 до 6 місяців, зокрема, щодо корупційних справ до 2 місяців із моменту оголошення підозри.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%