Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні вдосконалюють законодавство щодо безпечності харчових продуктів

Понеділок, 14 жовтня 2013 11:26

Мінагрополітики підготувало законопроект

Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів», йдеться у повідомленні відомства.

Розроблений документ пропонує внести зміни до 13 законодавчих актів, зокрема Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Господарського кодексу України, Митного Кодексу, законів України «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування», «Про захист прав споживачів», «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», «Про ветеринарну медицину» тощо.

«Так, зокрема зміни передбачають посилення відповідальності виробників харчових продуктів за порушення законодавства. Наприклад, у всіх розвинутих країнах, зокрема ЄС, харчові продукти контролюють і перевіряють до їх виходу на споживчий ринок, за що відповідає виробник», - зазначає  Голова Держветфітослужби України Володимир Горжеєв.

Тож після ухвалення цих змін буде забезпечено належний рівень захисту здоров’я людей та прав споживачів. МОЗ продовжить виконувати свої функції, зокрема щодо встановлення належного рівня захисту здоров’я людей, показників безпечності харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, гігієнічних вимог до об’єктів санітарних заходів тощо. Також працюватиме центральний орган виконавчої влади, що здійснюватиме державний контроль над харчовими продуктами у закладах громадського харчування. Окрім цього, працюватиме орган, який відповідатиме за дотримання прав споживачів.

Основну ж відповідальність буде покладено на Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, яка буде організовувати та здійснювати державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів, крім громадського харчування. До цієї роботи на різних ділянках харчового ланцюга будуть залучені такі спеціалісти, як аналітики, епідеміологи, технологи харчової промисловості, експерти щодо здоров’я людини, екологи, мікробіологи, токсикологи тощо. Тобто фахівці, що мають медичну освіту (лікарі з гігієни харчування), будуть прийняті на посади до компетентного органу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%