Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рада підтримала посилення відповідальності за несплату аліментів

Четвер, 16 листопада 2017 21:39

Верховна Рада в першому читанні підтримала проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів».

За даними, вказаними в картці законопроекту на сайті Ради, за законопроект проголосували 236 народних депутатів, інформує «Сьогодні».

Законопроект передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який заборгував аліменти більш ніж за 6 місяців. Такому боржникові по аліментах законопроектом передбачається тимчасово обмежити право керування транспортним засобом на 6 місяців.

Також такому боржнику може бути обмежено право на користування вогнепальною мисливською, пневматичною і холодною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; передбачається і тимчасове обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості по сплаті аліментів у повному обсязі.

Документ також вводить новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт – боржник виконуватиме ці роботи у вільний від роботи чи навчання час. Які це будуть роботи, визначатимуть органи місцевого самоврядування.

У разі ухилення від соціальних робіт постановою суду невідбутий строк соціальних робіт може бути замінено адміністративним арештом, причому одна доба арешту дорівнює 15-и годинам невідбутих соцробіт. При цьому такий арешт не може тривати довше 15 діб.

Соціальні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами 1 або 2 групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років і чоловікам старше 60 років.

Якщо боржник не платить аліменти більше 6 місяців, тоді питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон на термін більше одного місяця самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Нагадаємо, влітку президент України Петро Порошенко підписав закон про збільшення розміру аліментів. Документ передбачає, що аліменти є власністю дитини.

Також стало відомо, що аліменти в Україні доведеться платити по-новому. 8 липня в Україні набрав чинності новий закон. Законодавці внесли зміни в ряд нормативно-правових актів – Сімейного та Цивільного процесуального кодексів, а також до закону «Про судовий збір».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%