Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Працівник працевлаштовується із записами у трудовій книжці з окупованих територій: дії роботодавця

Вівторок, 12 грудня 2017 13:15

Нормами ст. 25 КЗпП встановлено, що при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання або перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством, пише Бухгалтер.ua.

При влаштуванні на роботу працівники зобов'язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку (п. 1.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 року № 58 (далі - Інструкція).

У той же час законодавством про працю не передбачено можливості відмови працівникові в працевлаштуванні в зв'язку з наявністю в трудовій книжці записів, внесених незаконно створеними на території України організаціями.

Крім того, законодавством про працю не встановлено обов'язок роботодавця при прийнятті на нове місце роботи, визнавати недійсними або виправляти попередні записи в трудовій книжці.

Так, у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення та ін. Виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис (п. 2.6 Інструкції).

У разі неможливості дотримання вищезазначеного порядку виправлення записів трудових книжок працівників, які не відповідають законодавству, дані записи визнаються недійсними в судовому порядку.

При цьому будь-які дії (зокрема, внесення записів до трудової книжки працівників) незаконно створених на території України організацій не створюють правових наслідків.

Відповідні нюанси викладені Мінсоцполітики в листі від 18.10.2017 року  № 447/0 / 22-17 / 134 щодо ситуацій з прийняття на роботу працівників із записами з «ЛНР» і «ДНР».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%