Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

МОЗ хоче внести зміни до Закону про трансплантацію органів

Вівторок, 05 листопада 2013 12:24

Громадяни ще за життя мають підписувати згоду або незгоду на використання органів

У МОЗ відбувся брифінг на якому обговорили питання реформування законодавчої бази та формування національної системи трансплантації в нашій державі. Про це йдеться у повідомленні МОЗ.

Україну називають колискою клінічної трансплантології, бо саме в нашій країні у 1933 р. у Харкові Юрій Вороний вперше в світі виконав органну трансплантацію – пересадив нирку від донора-трупа.

Нині в країні триває громадське обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині».

Нагадаємо, що з метою внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» й формування концепції розвитку трансплантаційної служби України Міністерством було ініційоване проведення круглих столів з питань розвитку та реформування трансплантаційної служби України. Такі заходи, з залученням представників громадських, релігійних організацій та засобів масової інформації, пройшли у всіх регіонах держави. Міністерство охорони здоров'я України усвідомлює, що українському суспільству важливо, аби діяльність трансплантологічної галузі була максимально прозорою і відкритою.

Олександр Толстанов, зазначив, що галузь трансплантології повинна працювати як злагоджений механізм. У зв’язку з цим у кожному регіоні України було проведено опитування населення та трансльовано ряд телевізійних програм, присвячених обговоренню цього питання. Наразі в Україні виконується лише 70-80 трансплантацій нирки на рік, 12-15 трансплантацій печінки, а пересадка серця за 20 років була виконана лише восьми пацієнтам. Водночас потреба в трансплантації органів громадянам України на сьогодні становить 2 000 пересадок нирки на рік, 1 500 пересадок печінки та близько 1000 пацієнтів щороку потребують трансплантації серця.

«Наразі в Україні існує лише вісім трансплантаційних центрів, але, на жаль, ми не можемо сказати, що рівень розвитку цієї галузі медицини є максимально задовільним. Основна проблема полягає не у відсутності кадрів, навпаки, рівень кваліфікаційної допомоги вітчизняних лікарів, за оцінками світових фахівців, дозволяє проводити усі маніпуляції, необхідні для розвитку трансплантології на високому рівні. Однак, щоб мати юридичне та правове забезпечення, потрібно внести зміни до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини», – наголосив Олександр Толстанов.

Борис Тодуров, згадуючи події десятирічної давності, відзначив, що протриматись десять років після такої тяжкої хвороби є великим досягненням. «Не можна зробити штучну заміну серця чи посадити людину на діаліз. Зазвичай після такої операції за 6-10 місяців пацієнти помирають. Однак, завдяки злагодженій роботі Інституту хірургії та трансплантології, усім лаборантам і медичним працівникам, десять років тому була зроблена операція Едуарду Соколову, якому пересадили серце 26-річного чоловіка. За європейськими показниками, у середньому після такої операції люди живуть 10-12 років, рекордсмени – 20, й Едуард серед них», – наголосив головний кардіохірург України.

Едуард Соколов, пацієнт, який десять років тому переніс операцію по пересадці серця, висловив глибоку вдячність Київському міському центру серця і особисто Борису Тодурову, якому довірився, і тому святкує свій перший ювілей з новим серцем.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%