Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи оподатковується компенсація працівникові суми туристичного збору

Середа, 10 січня 2018 12:46

У ДФС запитали: чи підлягає обкладенню ПДФО компенсована роботодавцем найманому працівникові сума туристичного збору, включена у вартість його проживання у відрядженні?

Не можуть бути платниками туристичного збору особи, які прибули у відрядження (пп. 268.2.2 ПКУ), пише Бухгалтер.ua.

Чи не є доходом відрядженого працівника сума відшкодованих йому в установленому законодавством порядку витрат в межах фактичних витрат, а саме, зокрема, на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на наймання інших жилих приміщень, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування у місці відрядження, в т.ч. будь-які збори та податки, що підлягали сплаті у зв'язку зі здійсненням таких витрат.

Зазначені витрати не є об'єктом обкладення ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема, у вигляді рахунків, отриманих з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в т.ч. бронювання місць в місцях проживання та ін.

Відповідні норми закріплені в пп. 170.9.1 ПКУ.

Разом з тим до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податку, крім тих, які обов'язково відшкодовуються згідно із законом шляхом бюджету або звільняються від оподаткування (пп . «г» пп. 164.2.17 ПКУ).

Отже, ГФС в підкатегорії 103.17 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ робить такий висновок: якщо роботодавцем здійснюється відшкодування суми збору, сплаченого працівником під час відрядження в межах України за наймання житлового приміщення, то сума даного відшкодування включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як додаткове благо та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%