Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Податкові наслідки надання платником податку на прибуток поворотної фінансової допомоги засновнику підприємства - фізособі

Четвер, 11 січня 2018 15:17

Сума поворотної фінансової допомоги, яка виплачується податковим агентом - юридичною особою своєму засновнику - фізичній особі протягом дії договору, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу засновника, тобто не обкладається податком на доходи фізичних осіб (пп. 165.1.31 ПКУ), пише Бухгалтер.ua.

Одночасно до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року (пп. 170.2.6 ПКУ).

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податків зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій повинен зобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний дохід або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (пп. 170.2.1 ПКУ).

Отже, якщо в результаті зменшення в законодавчо встановленому порядку статутного капіталу юридичної особи його засновнику повертаються кошти або майно, попередньо внесені ним до статутного капіталу цієї юридичної особи, то на цю операцію поширюються норми п. 170.2 ПКУ.

У зв'язку з тим, що операція з надання/отримання платником податків поворотної фінансової допомоги не підпадає під визначення операцій з постачання товарів/послуг, дана операція не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Розділ III ПКУ не передбачає коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми поворотної фінансової допомоги, наданої / отриманої платником податку на прибуток.

Що стосується можливості заліку суми внеску в статутний капітал засновника товариства в рахунок погашення його заборгованості за отриману їм фінансову допомогу при зменшенні статутного капіталу підприємства, то це питання регулюється положеннями ГКУ.

Формування фінансового результату від операції заліку зустрічної однорідної вимоги на підприємстві відбивається згідно з правилами бухгалтерського обліку. Податкові різниці для коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток за зазначеною операцією не передбачені.

Дані операції зображаються відповідно до правил бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

ІПК від 27.12.2017 року № 3167/6 / 99-99-15-02-02-15 / ІПК

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%