Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Три найважливіших зміни в новому Положенні про касові операції

Вівторок, 16 січня 2018 12:30

05 січня 2018 року набрало чинності Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 року № 148 (далі -  Положення № 148). Водночас втратив чинність його попередник – Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 року № 637 (далі -  Положення № 637), пише Інтерактивна бухгалтерія.

По-перше, НБУ змінив поняття «оприбуткування готівки». Така операція включає проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат. Таким чином, тепер оформлення операції в КОРО не вважається оприбуткуванням готівки.

З одного боку, це означає, що відсутність відповідного запису в КОРО не є підставою для застосування п'ятикратного штрафу за не оприбуткування готівки, а з іншого – те, що від 05.01.2018 року підприємства, які застосовують РРО (РК), зобов'язані щоденно вносити записи про підсумки операцій за день до касової книги. Навіть у вихідні дні.

По-друге, новоприйнятим документом затверджено  нові типові форми касових документів:

- відомості на виплату готівки;

- прибуткового касового ордера (форма № КО-1);

- видаткового касового ордера (форма № КО-2);

- журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (форми № КО-3 та КО-3а – ведеться одна з них на розсуд керівника підприємства);

- касової книги (форма № КО-4);

- книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки (форма № КО-5);

- акт про результати інвентаризації наявних коштів;

- акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій із готівкою.

Постанова № 148 набрала чинності буквально наступного дня після її оприлюднення. Тож цілком природньо, що підприємства поки продовжують використовувати старі бланки документів, зокрема, ПКО, ВКО, касової книги. Через те постає запитання: чи не застосовуватимуть податківці п'ятикратний штраф за не оприбуткування готівки через те, що її оприбутковано з використанням на старих бланках?

По-третє, лібералізовано порядок розрахунку ліміту каси. Тепер центробанк не вимагає проводити розрахунок ліміту згідно із затвердженою ним формулою, яку раніше було «вмонтовано» у Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, затвердженому в додатку 8 до  Положення № 637.

Певні вказівки щодо розрахунку ліміту все ж у новому положенні лишилися, однак нині немає вимоги визначати ліміт саме на підставі показників надходження/видачі готівки за 3 будь-які місяці поспіль з останніх 12, що передують строку встановлення (перегляду) ліміту каси.

Ба більше,  Положення № 148 суворо не вимагає, щоб ліміт неодмінно був у межах середньоденного показника надходження/видачі готівки. 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%