Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін видав новий порядок блокування податкових накладних: всі нюанси

Вівторок, 13 лютого 2018 11:55

Податківці будуть самі визначати критерії ризику і міняти їх на свій розсуд.

Український бізнес ось-ось переведуть на нову систему блокування ПДВ-накладних: перезапуск намічений на 1 березня (поправками до Податкового кодексу, закон №2245-VIII, з 1 січня був зупинений старий механізм). В кінці минулого тижня в Мінфіні та ДФС закінчили розробку альтернативного рішення, і надали його для публічного обговорення, пише UBR.

Як відзначають в міністерстві, раніше узгодження критеріїв оцінки фіктивності операцій з ПДВ займало деякий час, що дозволяло деяким платникам користуватися фіктивним кредитом. Для більш оперативного реагування тепер Фіскальна служба зможе сама встановлювати критерії оцінки ризиків, правда за погодженням з Мінфіном. Передбачається, що ці критерії будуть публікувати на офіційному сайті ДФС.

Як розблокувати податкові накладні: три варіанти

За словами юристів, ця система попередження схем по розкраданню ПДВ та безперебійного процесу автоматичного відшкодування ПДВ буде корисною платникам, але все ж є ризики, що на практиці багато фіскали будуть вирішувати на свій розсуд.

Що змінюється

Проектом постанови Кабміну пропонується затвердити порядки по адмініструванню ризиків, пов'язаних з ПДВ. Окремий інтерес, за словами юристів, представляє порядок призупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зокрема, пропонується встановити кілька рівнів перевірки реєстрованих податкових накладних та розрахунків коригування (НН/РК). Буде перевірено за критеріями ризикованості сам платник, окремо будуть перевірятися його операції, а також перелік показників, які визначають «позитивну історію» платника.

Всі ці критерії ДФС зобов'язана погоджувати з Мінфіном і оприлюднити на своєму офіційному сайті.

Спочатку все накладні перевіряються по «відтинає» критеріям, які дозволяють без проблем реєструвати ПН/ РК (щоб зменшити кількість невиправданих блокувань):

ПН не видається покупцю або виписана на операцію, яка не підлягає оподаткуванням ПДВ. Тобто немає ризику формування фіктивного кредиту.

Обсяг постачання за місяць (за який виписана накладна) не перевищує 500 тис. Грн, а керівник такої компанії займає аналогічну посаду не більше, ніж ще в двох підприємствах-платниках ПДВ.

Сума всіх сплачених податків, без урахування імпортного ПДВ, за попередні 12 місяців понад 3% від суми всіх постачань всередині країни за той же період.

Одночасно має виконуватися «стара» умова: сума ПДВ у податковій накладній не може бути більше, ніж в 1,3 раза найбільшою від суми ПДВ за місяць (в період 12 попередніх місяців).

Якщо хоча б один перерахованих вище критеріїв підходить до НН/РК, вони підлягають реєстрації в реєстрі.

Фіктивність підприємства: ознаки та наслідки

«Значення податкового навантаження розраховується ДФС станом на перше число календарного місяця і кожного 10 числа стає доступним платнику в електронному кабінеті», - розповіла UBR.ua партнер КАС Груп Тетяна Кузьмич.

За її словами, ці зміни полегшать доля платників з невеликими оборотами, так званим «конечнікам».

Як зазначає старший юрист юридичної компанії ILF Олена Калініна, тут більше зіграє роль саме зниження критерію за податковим навантаженням. Раніше цей критерій був 5% і його не витримували навіть великі компанії. Тому зниження до 3% спростить процедуру моніторингу податкових накладних для середнього бізнесу.

«Не суттєво вплине ця зміна на дрібний бізнес, через те, що в середньому цей сектор намагається тримати податкове навантаження на рівні 1,5-2%», - зазначила UBR.ua Калініна.

Решта НН будуть моніториться за критеріями ризиковості платника, показниками позитивної історії, а також критеріям ризиковості самих операцій.

Категорії ризиковості

Найгірше, якщо підприємство вважається податківцями ризиковим, тоді реєстрація ПН/РК відразу блокується. Найчастіше до таких суб'єктів податківці відносять так звані «фіктивні» підприємства або їх контрагентів.

Потім за ступенем небезпеки йдуть конкретні операції, які можуть бути віднесені до ризикових. Але тут є важливий нюанс. Спеціально для малого і середнього бізнесу вводяться нові показники - позитивною податковою історії.

Платники з позитивною податковою історією зможуть реєструвати без проблем свої НН, навіть якщо їх операція підпадає під категорію ризикової.

Як і чому банки перевіряють і блокують гроші українців: нові історії

«Позитивна історія - це нове поняття. Поки «профіль» позитивного платника не оприлюднений, тому рано судити, чи буде це працювати та наскільки чітко будуть сформульовані ознаки позитивності », - зауважила UBR.ua керівник адвокатським бюро, податковий радник Axon Partners Оксана Кобзар.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%