Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи анулюють ліцензію на відкриття розрахункового рахунку за кордоном, якщо гроші надходять як на депозит

Четвер, 15 лютого 2018 12:35

За інформацією порталу buh.ligazakon податківці в одному зі своїх роз'яснень дали відповідь на питання, які штрафні санкції застосовуються до резидентів за перерахування коштів на рахунок, відкритий за межами України відповідно до ліцензії НБУ, яка була видана із зазначенням типу рахунку "розрахунковий", але фактично перерахування здійснювалися на "депозитний" рахунок?

Так, у разі порушення умов ліцензії або виявлення в документах, поданих власником ліцензії недостовірної інформації Національний банк має право анулювати ліцензію (п. 4.4 Положення про порядок видачі національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України, затверджене постановою Правління НБУ від 14.10.2004 року № 485, далі - Положення № 485).

Згідно п. 7.1 Положення № 485 розміщення власником ліцензії валютних цінностей на рахунку та / або проведення через цей рахунок інших операцій без отримання ліцензії та/або порушення вимог Положення № 485 тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України.

Зокрема, згідно з п. 2 ст. 16 Декрету КМУ "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 19.02.1993 № 15-93, за здійснення операцій з валютними цінностями, що потребують одержання ліцензій НБУ, без одержання індивідуальної ліцензії НБУ застосовується штраф у сумі, еквівалентній сумі зазначеної валюти, перерахованої в гривню за обмінним курсом НБУ на день здійснення таких операцій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%