Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Списуємо дебіторську заборгованість: що в ПДВ і податково-прибутковому обліку

Четвер, 22 березня 2018 12:31

Безнадійна заборгованість - це заборгованість, відповідає одній з таких ознак, наведених в пп. 14.1.11 ПКУ, зокрема: заборгованість по зобов'язаннях, за якою минув строк позовної давності (пп. "А" пп. 14.1.11 ПКУ), пише Бухгалтер.ua.

Причому дебіторська заборгованість по перерахованному авансом, за якою минув строк позовної давності, ставитися до безнадійної на підставі пп. "А" пп. 14.1.11 ПКУ, якщо всі заходи, що проводяться платником щодо її стягнення, не привели до позитивних наслідків. При цьому направлення претензій боржникам не є достатньою мірою для досягнення позитивних результатів щодо стягнення заборгованості.

Що стосується впливу витрат від списання такої безнадійної заборгованості на об'єкт оподаткування податком на прибуток: у разі списання дебіторської заборгованості, яка відповідає, / не відповідає ознакам, встановленим пп. 14.1.11 ПКУ, за якої не створено резерв сумнівних боргів, фінансовий результат до оподаткування відповідно до пп. 139.2.1 ПКУ підлягає збільшенню на суму списаної заборгованості.

При цьому зменшення фінансового результату відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ здійснюється тільки на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від того, чи створений резерв сумнівних боргів за такою заборгованістю.

До того ж, сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 ПКУ).

З огляду на вимоги пп. 140.5.10 ПКУ, платник податків на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги особам, які не є платниками податку, і платникам податків, прибуток яких оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 р. XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги, перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовуються положення пп. 140.5.9 ПКУ, збільшує фінансовий результат податкового (звітного) періоду.

Щодо оподаткування ПДВ

За фактом визнання дебіторської заборгованості безнадійною, така заборгованість підлягає списанню з урахуванням ПДВ, за вартістю оплаченого товару / послуги (з ПДВ). Тобто, відповідно до п. 198.3 ПКУ, за даних умов платником податків втрачається право на податковий кредит за такими товарами / послугами.

З огляду на вищевикладене, платнику ПДВ необхідно відкоригувати суму податкового кредиту, сформованого при попередній оплаті не поставлених товарів / послуг.

ІНК Офісу великих платників податків ДФС від 07.03.2018 року № 925 / ІПК / 28-10-01-03-11.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%