Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як закрити фізособу-підприємця в Україні - вимоги ДФС

Середа, 04 квітня 2018 09:28

Податківці хочуть, щоб українці не забували про свої обов'язки з управління бізнесом і правильно його закривали. Листом №1042 / М / 99-99-13-02-01-14 / ІПК ДФС нагадала про строки та порядок закриття фізосіб-підприємців, а також про те, що припинення підприємницької діяльності не звільняє платника від відповідальності за його дії під час перебування ФОП, пише UBR.ua.  

Базові правила поміняли понад рік тому, і фіскали регулярно їх уточнюють: з 1 січня 2017 року Податковому кодексі були змінені визначення останнього базового (звітного) періоду і термін подачі декларації про майновий стан і доходи для ФОП), які закрилися офіційно (закон №1797). Фізособа перестає вважатися підприємцем з моменту внесення відповідного запису до Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР).

У своєму листі податківці наголосили, що після закриття людина перестає офіційно бути підприємцем, але продовжує бути в ДФС як звичайна фізособа-платник податків, який отримував доходи від підприємницької діяльності. А тому зобов'язаний остаточно розрахуватися з бюджетом по податках від ведення підприємницької діяльності, та подати річну податкову декларацію за звітний рік, в якому припинено діяльність як підприємця.

За словами юристів, алгоритм дій щодо закриття підприємцем свого бізнесу виглядає так:

1.Спочатку треба подати держреєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності.

2.Скласти та подати річні звіти, якщо вони не були подані раніше.

3.Якщо ФОП працював на єдиному податку - потрібно сплатити ЄСВ і єдиний податок за місяць, в якому було подано заяву про припинення держреєстрації. А також погасити всі борги по цих податках (якщо такі є).

4.Для платників на загальній системі - оплатити ЄСВ за місяць, в якому було подано заяву держреєстратору.

5.Подати ліквідаційні звіти.

6.Закрити рахунок банку, якщо такий був відкритий.

Як правило, з подачею заяви та внесенням даних до держреєстру про припинення підприємницької діяльності проблем не виникає. За словами юристів, вони починаються на етапі спілкування з податковою.

Строки та порядок подачі документів

ФОП зобов'язані подати податкову декларацію за останній базовий звітний період (місяць, квартал, рік), де вказати всі доходи, пов'язані з підприємницькою діяльністю. Термін подачі - 30 календарних днів з моменту внесення запису до реєстру про припинення фізособи. Наприклад, запис зроблено 28 березня, отже, термін подачі 27 квітня.

«Якщо підприємець закриває бізнес в середині року, то йому не слід чекати кінця року, а подавати декларацію протягом місяця. Якщо не було подано річний звіт за 2017-й, треба подати і його », - пояснив UBR.ua старший юрист ЮФ «Можаєв і партнери» Антон Чумак.

Як відзначають в ДФС, останній звітний період враховує час не до дати скасування реєстрації, а до кінця місяця, в якому таке скасовування сталося. За словами Чумака, існує маса нюансів, пов'язаних з тим, яку систему оподаткування використовує платник, чи платить він ПДВ, чи є у нього наймані співробітники.

ФОП на загальній системі оподаткування, наприклад, зобов'язані подати ліквідаційні декларації про майновий стан і доходи. Для платників єдиного податку такої декларації немає - вони подають декларації платника єдиного податку за останній (звітний) квартал в якому вони перестали бути підприємцями, відповідно до запису в держреєстрі.

Причому податківці вважають цю дату з моменту отримання інформації від держреєстратора, а не в день внесення запису до держреєстру (п.294.6 НК). У декларації суми податку треба вказати наростальним підсумком з початку року. Термін її подачі - 40 днів з дати закінчення звітного кварталу.

Тому може статися так, що заяву платник подав у кінці місяця, а запис реєстратор зробив в наступному (наприклад, через вихідні чи свята). Відповідно, податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня місяця, коли була анульована реєстрація ФОП (ст. 295 НК). Тобто доведеться заплатити податок і за наступний місяць, хоча підприємницька діяльність вже практично не ведеться.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%