Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Податкова декларація-2018: як правильно подати та кому не потрібно оформляти

Вівторок, 10 квітня 2018 09:09

Юристи розповіли про найпоширеніші випадки суперечок з податківцями.

Тільки-тільки завершилася кампанія е-декларування для держслужбовців і прирівняних до них осіб, їм треба було встигнути до 1 квітня. Але це лише перший етап, наступний - прості люди. У населення залишилося пару тижнів, щоб до 1 травня подати свої декларації, якщо вони отримували якісь інші доходи, крім зарплат. Мова про доходи за 2017 рік, пише UBR.

Складності з декларуванням доходів виникають у людей майже в кожному випадку:

- Здача в оренду майна, наприклад, автомобіля або квартири.

- Отримання доходу від продажу майна без участі нотаріуса.

- Отримання доходів з-за кордону: від операцій з активами, цінними паперами й т.п.

- Отримання спадщини та подарунків.

Головне, що не можна забувати - не потрібно декларувати доходи у вигляді офіційної зарплати та від операцій, які оформлялися за участю нотаріуса (продаж рухомого і нерухомого майна). А також доходи, отримані від суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців). Ніякого обов'язку тут немає.

Але іноді люди можуть надходити й на власний розсуд. Людина має право сама вирішувати що задекларувати, хоча і не зобов'язана - за минулий або будь-який інший рік. За словами партнера юридичного об'єднання ID Legal Group Олега Добровольського, зазвичай так чинять, коли потрібно підтвердити свій майновий стан перед фінустановами. Наприклад, щоб стати співвласником підприємства, внісши велику суму в статутний фонд, придбати якийсь пай або ще які-небудь корпоративні права.

Оренда майна

Декларувати або не декларувати доходи від оренди майна - найпоширеніше питання. Відповідь дуже проста: якщо здаєте квартиру або машину в оренду організації, тобто юрособі, то ніяка декларація не вимагається. Сама ця організація є податковим агентом і відповідає за утримання податків.

Але якщо заробили на оренді, здаючи щось звичайним людям, то, згідно із законом, потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи за своїм місцем реєстрації. І заплатити податок на доходи фізосіб (ПДФО) - 18% від отриманого доходу, а також військовий збір - 1,5% суми. Обидві суми окремо розраховуються і вказуються. У декларації потрібно дати окремо відомості про кожен об'єкт, з описом:

марки, моделі, року випуску і позначки про надання майна в оренду (суборенду) автомобіля;

характеристики, площі, адреси розташування, року вступу в права власності та позначки про надання майна в оренду (суборенду) квартири.

Тягти в ДФС копію договору про оренду квартири чи машини зовсім необов'язково, податківець відмахнеться і навіть відкривати їх не стане. Всі ці документи можуть знадобитися в майбутньому, якщо до вас виникнуть питання і буде проводитися перевірка. Тому дуже важливо двічі перерахувати 18% і 1,5% податків, і все правильно вказати в документах (про всяк випадок, навіть варто попросити податкового інспектора перевірити ваші розрахунки).

При помилках в заповненні або відсутності даних декларацію доведеться переробляти.

За несплату податку початковий штраф - 10% від суми ПДФО. Через 30 днів прострочення штраф зростає до 20%. Окремо може застосовуватися пеня, якщо прострочення понад 90 днів.

За неподання або несвоєчасне здавання звітності, а також вказівку недостовірних відомостей передбачено адмінштраф від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-136 грн), згідно ст.164-1 КпАП.

Найчастіше він застосовується за неподання декларації при отриманні доходу від продажу машини без участі нотаріуса. І це другий камінь спотикання.

Продаж і отримання майна

Буває, що договір про продаж машини оформлюється в сервісному центрі МВС, без нотаріального посвідчення. І попри сплату податку, закон все одно вимагає подавати декларацію. Ст.179 Податкового кодексу говорить про те, що обов'язок подавати декларацію вважається виконаним, якщо дохід отриманий від операцій продажу (обміну) майна або дарування тільки при нотаріальному завіренні договорів, за якими був сплачений податок.

Щоб уникнути суперечок про вартість майна та розмір сплаченого податку, партнер юридичної компанії «ВОЛХВ» Віктор Дубовик радить проводити оцінку декларованих благ у професійного оцінювача. Це дозволить уникнути звинувачень в мінімізації доходів або їх приховування від фіскальної служби.

За словами партнера ЮФ «Астерс» Олексія Хомякова, часто українці вказують неправильні суми в деклараціях не зі злого наміру, а через заплутаність і незрозумілість законодавчих норм і формулювань в шаблонах звітності для простих платників податків.

Наприклад, люди забувають вказувати майно, отримане від родичів або інших осіб як спадщину, подарунк й т.п.

Отримання подарунків та спадщини

Спадкоємцям другого ступеня споріднення (це рідні брати та сестри, дідусь і бабуся) в 2018 році полегшили життя. Змінами до Податкового кодексу їх звільнили від сплати ПДФО і відповідно - від декларування цих доходів.

«Тепер вони не повинні подавати податкові декларації в разі отримання спадщини, як це було в 2017 році. При отриманні спадщини або подарунка від члена сім'ї другого ступеня споріднення дохід оподатковується за ставкою 0% », - розповіла UBR.ua старший юрист Eterna Law Карина Павлюк.

Зате сам факт отримання подарунка, які «засвітилися» в е-деклараціях, тепер викликає підвищений інтерес у податківців. За словами старшого юриста юридичної компанії ILF Олени Калініної, поки немає судових прецедентів, але вже є практика, коли податківці або шлють запити з проханням дати інформацію про характер відносин декларанта з людьми, від яких отримані подарунки у вигляді грошей, дорогих предметів побуту, прикрас і т.п.

Або вже в процесі проведення податкової перевірки формують претензії щодо несплати ПДФО і військового збору.

«Тут справа навіть не в тому, що хтось забув подати податкові декларації та вказати в них такі подарунки. Багато задекларували грошові подарунки у валюті та в великих сумах. Податкова наполягає, що такі подарунки повинні оформлятися нотаріально », - пояснила Калініна.

Мало у кого є такий нотаріально завірений договір, тому такі подарунки, в основному від родичів, відразу отримують статус «інші доходи». Що дає податківцям підстави застосовувати 18% ставку ПДФО і відповідно, говорити про несплату військового збору. Тому юристи радять подбати заздалегідь про оформлення таких договорів, щоб надалі уникнути проблем.

Чимало претензій у ДФС виникає і з приводу доходів, отриманих з-за кордону.

Закордонні доходи

Олексій Хомяков рекомендує декларувати всі доходи з-за кордону, оскільки Україна так чи інакше рухається шляхом, коли фіскальні органи будуть зіставляти витрати громадян і їх офіційно декларовані доходи.

«Як це не дивно звучить, але світ стає більш прозорим, і приховування доходів з іноземних джерел може привести до дуже плачевних наслідків, зокрема, відкриття кримінальних справ або застосування істотних фінансових санкцій», - вважає Хомяков.

За словами Олени Калініної, податківці вважають, що люди, які отримують дохід за межами України, повинні щорічно звітувати про такі доходи. Якщо ви не платили за кордоном ніяких податків, то в Україні доведеться про все відзвітувати та сплатити ПДФО і військовий збір. А якщо платили - зробити те ж саме і зажадати перерахунку. Тобто наша ДФС, може наполягти на сплаті в Україні лише різниці - якщо на чужині стягнули менше податків і зборів, ніж удома.

Звичайно ж все це стосується випадків з офіційними або «білими» доходами. Якщо ж ні ваша робота за кордоном, ні зарплата, ніде не зображалися в офіційних каналах, то навіть при ідеальній прозорості, українські податківці можуть ніколи не дізнатися про ваші закордонні заробітки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%