Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Здійснюємо капітальний ремонт орендованого приміщення: як оподатковувати

Вівторок, 17 квітня 2018 12:06

Згідно з умовами договору оренди орендар, який є резидентом - платником ПДВ, орендує нежитлове приміщення у нерезидента України, своїм коштом здійснює капітальний ремонт такого приміщення і зараховує вартість ремонту в рахунок погашення орендних платежів, пише buh.ligazakon.

Відносно оподаткування податком на прибуток

Доходи нерезидента з джерелом їх походження з України у вигляді орендної плати підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ, незалежно від способу виплати такого доходу, в тому числі шляхом зарахування в рахунок витрат на капітальний ремонт і податку на землю.

При цьому податок з доходів нерезидента у вигляді орендної плати сплачується при заліку зустрічної однорідної вимоги.

До того ж, при укладанні договорів з нерезидентами не дозволяється включення до них податкових застережень, згідно з якими підприємства, що виплачують доходи, беруть на себе зобов'язання щодо сплати податків на доходи нерезидентів (пп. 141.4.9 ПКУ).

Відносно оподаткування ПДВ

Якщо особою - резидентом здійснюються операції з придбання у нерезидента послуг, місцем постачання яких визначено митну територію України, зокрема послуг з оренди нежитлового приміщення, то у такої особи як одержувача зазначених послуг виникає обов'язок щодо нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такою операцією і відбивання такої операції в податковій звітності з ПДВ в загальновстановленому порядку.

Операція платника ПДВ з постачання послуги з капітального ремонту орендованого у нерезидента нежитлового приміщення, вартість якого зараховується в рахунок погашення орендних платежів, яка надається орендодавцю - нерезиденту орендарем є об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки місце постачання такої послуги відповідно до пп. 186.2.2 ПКУ визначається на митній території України, і підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

При цьому податкові зобов'язання в орендаря за такою операцією виникають на дату першої події відповідно до п. 187.1 ПКУ.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені п. 44.1 ПКУ.

ІНК ДФСУ від 05.04.2018 року № 1436/6 / 99-99-15-03-02-15 / ІПК

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%