Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи всі платежі за договором оренди обкладаються ПДВ

Вівторок, 24 квітня 2018 13:15

На дату отримання від орендарів коштів, які є оплатою вартості послуг з оренди за останній місяць оренди, незалежно від того, в рамках якого договору (попереднього або основного) здійснюється така оплата, суспільство (орендодавець - платник ПДВ) має визначити податкові зобов'язання по ПДВ, скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН, пише buh.ligazakon.

Грошові кошти, отримані товариством від орендарів у вигляді гарантійного (забезпечувального) платежу, незалежно від того, в рамках якого договору (попереднього або основного) здійснюється така оплата, не викликає у суспільства податкових наслідків з ПДВ. Податкові зобов'язання суспільством і податковий кредит орендарем при отриманні / перерахуванні таких коштів не визначаються.

При цьому на дату зарахування таких коштів в рахунок оплати вартості послуг з оренди або за резервування орендної площі, або в рахунок оплати інших послуг товариство зобов'язане визначити податкові зобов'язання по ПДВ (за умови, що таке зарахування є першою подією) і скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Відносно суми грошових коштів, отриманих товариством як суми неустойки (штрафів та / або пені) внаслідок невиконання або неналежного виконання орендарем договірних зобов'язань, то такі кошти не є оплатою вартості поставлених (що підлягають поставці) товарів / послуг і не змінюють базу ПДВ товарів / послуг. Такий же висновок міститься в Узагальнюючій податкової консультації щодо включення до бази оподаткування ПДВ та складу витрат коштів, отриманих як сума штрафу за затримку оплати чи постачання товарів / послуг, затвердженої наказом ДПСУ від 06.07.2012 року № 590.

ІНК ДФСУ від 16.04.2018 року № 1608/6 / 99-99-15-03-02-15 / ІПК

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%