Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пацієнти самі зможуть обирати ліки для себе

Вівторок, 03 грудня 2013 14:19

МОЗ розпочне виписку рецептів за міжнародними непатентованими назвами

Чинними Правилами, затвердженими наказом МОЗ від 19.07.05 № 360, передбачалося виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби виключно із застосуванням торгових назв ліків. Про це йдеться у повідомленні Держпідприємництва.

Це дозволяло лікарям призначати хворим препарати конкретного виробника. Хоча в аптечних закладах в наявності були аналогічні лікарські засоби з тією ж діючою речовиною, проте значно дешевші. Таким чином вартість лікування хворого не була оптимальною, громадянин позбавлявся права на доступне лікування.

На виконання рішення Держпідприємництва, МОЗ розробив відповідні зміни до чинних Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Так, Міністерством запропоновано вирішення цієї проблеми шляхом зміні підходу до виписування рецептів на лікарські засоби: не за торговою назвою конкретного виробника, а за міжнародною непатентованою назвою, що дозволяє пацієнту самостійно визначитися щодо вартості ліків різних виробників виходячи з його бюджету.

Аналогічно вирішено проблему виписування лікарських засобів через вимоги-замовлення лікувально-профілактичних закладів або науково-дослідних установ з аптек та аптечних складів для забезпечення лікувально-діагностичного процесу чи проведення наукових досліджень.

Міністерством запропоновано вичерпний перелік виключень виписування рецептів за торговою назвою: якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, відноситься до подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів); відпускається на пільгових умовах чи безоплатно; підлягає предметно-кількісному обліку.

Запропоновані зміни підтримуються Об’єднанням організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України.

Ураховуючи викладене, Службою погоджено проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%