Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Транспортні засоби подвійного призначення в ФОП: що з витратами та ПК

Понеділок, 04 червня 2018 12:18

ФОП на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат, пов'язаних з проведенням його господарської діяльності, витрати на утримання, технічне обслуговування і ремонт легкових і вантажних автомобілів, пише buh.ligazakon.

Що стосується віднесення до складу витрат вартості придбаних ПММ для заправки легкових і вантажних автомобілів, що використовуються в господарській діяльності, то відповідно до пп. 177.4.1 ПКУ ФОП має право віднести до складу витрат такі витрати, підтверджені документально.

У той же час, списання ПММ здійснюється виходячи з даних пробігу автомобіля і норм витрат ПММ на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу України від 10.02.1998 р № 43 (далі - Наказ № 43). Витрати ПММ понад таких норм вважаються витратами, що використані не в господарській діяльності ФОП, і, у свою чергу, з урахуванням вимог пп. 177.4.5 ПКУ не включаються до складу витрат підприємця.

ФОП - платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням ПММ, запасних частин, зокрема, шин і отриманням послуг з ремонту легкових і вантажних автомобілів за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Але, з огляду на норми ПКУ, пов'язані з формуванням витрат ФОП, платник податку відповідно до п. 198.5 ПКУ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за операціями з придбання запасних частин, зокрема , шин і з отримання послуг з ремонту таких транспортних засобів.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку зі здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення господарської діяльності ФОП платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту в межах норм витрат ПММ на автомобільному транспорті, затверджених Наказом № 43. Витрати палива понад таких норм вважаються використанням палива не в господарській діяльності підприємства.

ІНК ГУ ДФС в Харківській області від 25.05.2018 року № 2330 / ІПК / 20-40-13-11-11

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%