Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Запропоновано виправити ситуацію з оподаткуванням подарунків

Середа, 20 червня 2018 12:57

Народним депутатом внесений законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо технічних виправлень)» (№ 8470), який має на меті вдосконалити окремі питання сплати податків, пише buh.ligazakon.

1. Виявлено різні вартісні підходи в обчисленні строків амортизації матеріальних активів підприємства і в віднесення матеріальних активів в категорію «основних засобів».

Доцільно буде визначити основною прив'язкою для обчислення строків амортизації саме належність чи неналежність тих чи інших матеріальних активів в категорію «основних засобів», ніж самим уніфікувати підхід до цього питання. Адже чинна норма 138.3.3 ПКУ до основних засобів та інших необоротних активів відносить машини та обладнання, вартість яких перевищує 2500 гривень, а підпункт 14.1.138 ПКУ відносить до основних засобів матеріальні активи, які повинні відповідати таким критеріям: їх вартість перевищує 6000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) їх з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

2. Пункт 165.1.39 ПКУ не дає однозначної відповіді на питання, яку саме суму потрібно обкладати ПДФО в разі обдаровування юридичною особою фізичної особи не грошовим подарунком у сумі, що перевищує неоподатковуваний розмір, передбачений п. 165.1.39 ПКУ. За вищенаведеним питанням ДФСУ робить діаметрально протилежні роз'яснення.

З останніх ІПК ДФСУ слід, що обкладенню ПДФО підлягає ВСЯ вартість подарунка, а не тільки сума перевищення зазначеної в п. 165.1.39 ПКУ.

Тому запропоновані зміни до пп. 165.1.39 ПКУ щодо невключення до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартості подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) в частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

3. Також пропонується підвищити до 500 розмірів встановленої на 1 січня поточного року мінімальної зарплати (без урахування ПДВ) поріг для обов'язкової реєстрації платником ПДВ.

Пропонується, щоб законодавчі зміни заробили з 01.01.2019 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%