Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Угорщині пообіцяли можливість вибору мови в українських приватних школах

П'ятниця, 22 червня 2018 22:10

Україна та Угорщина обговорили гарантії можливості вільного вибору мови в приватних школах.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки, передають Українські Новини.

Згідно з повідомленням, у п'ятницю відбулася зустріч міністра освіти і науки Лілії Гриневич, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто і міністра людських ресурсів Угорщини Міклоша Кашлера, в ході якої обговорювався процес імплементації мовної статті закону "Про освіту".

Зокрема, угорську сторону цікавили питання, коли саме Україна зможе імплементувати рекомендації Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанська комісія"), що стосуються продовження перехідного періоду і гарантій можливості вибору мови навчання приватними школами.

В ході обговорення Гриневич повідомила, що законопроект, який стосується продовження перехідного періоду, вже давно поданий Кабінетом Міністрів до Верховної Ради, найближчим часом він має бути проголосований в залі парламенту.

Вона також зазначила, що українська сторона продовжує роботу над проектом закону "Про загальну середню освіту", в якому ст. 5 буде уточнювати всі деталі імплементації мовної статті закону "Про освіту".

"Зокрема, там йдеться і про можливості приватних шкіл вибирати мову навчання. Проте наголошується, що атестат державного зразка зможуть видавати установи, які дають дітям можливість оволодіти державною мовою на рівні держстандарту. Це буде питання ліцензування. Там же зафіксовані пропорції, в межах яких відбуватиметься навчання державною та мовою меншини", - додала лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що продовження перехідного періоду необхідне з педагогічної точки зору рішення, а також підкреслила, що чутки, ніби закон "Про освіту" позбавляє дітей з національних громад можливості навчатися рідною мовою - це міф.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%