Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як повернути помилково сплачений судовий збір за подачу позовної заяви

Середа, 18 липня 2018 14:30

ДФС у Львівській області надало роз'яснення про порядок повернення помилково сплаченого судового збору за подання позовної заяви до суду.

Так, особа, яка бажає повернути грошові кошти, які були помилково сплачені на рахунок, визначений для сплати судового збору, має звернутися до суду з заявою, до якого потрібно додати оригінал платіжного документа, а саме квитанцію, фіскальний чек або платіжне доручення, що підтверджують сплату судового збору, пише buh.ligazakon.

Після чого судом розглядаються надані документи, перевіряється факт зарахування коштів на рахунок, визначений для сплати судового збору, і факт того, що заявник дійсно з позовною заявою до суду не звертався. За результатами проведеної перевірки заявнику надається відповідна довідка, і оригінал платіжного документа. Довідку з оригіналом платіжного документа можна отримати особисто або поштою.

З отриманої довідкою та оригіналом платіжного документа заявник звертається до територіального управління Державної судової адміністрації України (далі - ТУ ДСА), для отримання подання до органу Державної казначейської служби України. При цьому ТУ ДСА залишає у себе довідку і надає заявнику подання до Управління Державної казначейської служби України та оригінал платіжного документа.

Надалі заявник з поданням і оригіналом платіжного документа про сплату коштів з відповідними написами на зворотному боці, звертається із заявою до Управління Державної казначейської служби України, для написання заяви про повернення коштів з бюджету, в якому заявник вказує спосіб повернення коштів. До заяви та подання заявником також додається оригінал платіжного документа про сплату коштів, які повертаються. Після чого орган Державної казначейської служби України здійснює повернення коштів на рахунок платника.

Контролери підкреслили: у разі виникнення підстави для повернення судового збору за рішенням суду, його повернення здійснюється відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 03.08.2011 року № 845, а в разі інших підстав, які не перераховані в ст. 7 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 року № 3674-VI, в тому числі сплати судового збору без подальшого звернення до суду і відповідно відсутності підстав для прийняття судового рішення з питання повернення судового збору, кошти повертаються відповідно до Порядку повернення коштів помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 року № 787.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%